Analiza kolesarskega omrežja

Hrbtenico kolesarskega omrežja v Mariboru tvori 11 primarnih kolesarskih koridorjev, ki povezujejo Maribor z okoliškimi občinami. Koridorji so zasnovani po številkah od A1 do A11 v smeri urinega kazalca. Na Mariborski kolesarski mreži smo pripravljali celovito analizo vseh 11 primarnih kolesarskih koridorjev, kar znaša skupno približno 228 kilometrov kolesarskih stez, kolesarskih pasov, skupnih površin za pešce in kolesarje na pločniku, souporab cestišča (sharrow) in cest, kjer sploh ni kolesarske infrastrukture. 

Naši strokovnjaki in prostovoljci so prevozili vsak koridor, videodokumentirali obstoječe stanje ter identificirali problematične točke. Poleg tega smo razvili interaktivni zemljevid, ki prikazuje te točke s slikovnim in video gradivom ter predlaganimi rešitvami v skladu s predpisi, predvsem Pravilnikom o kolesarskih površinah. V meniju desno lahko izberete povezave do posameznega koridorja s pripadajočo analizo.

Primer kako izgleda interaktivni zemljevid koridorja 1 z menijem na levi strani in točkami problemov različnih barv
Primer kako izgleda interaktivni zemljevid koridorja 1 z menijem na levi strani in točkami problemov različnih barv

Za lažje razumevanje interaktivnega zemljevida smo pripravili kratko obrazložitev. Vsak zemljevid posameznega koridorja je sestavljen iz petih plasti (layer), ki jih lahko v meniju na levi strani poljubno odkljukate za prikaz. V primeru, da zemljevid spremljate na mobilni napravi vam svetujemo, da ga najprej odprete v celozaslonskem načinu. Spodaj lahko s klikom na povezavo »Ogled legende zemljevida« dostopate do vseh petih plasti (layer).

Prvo plast predstavlja osnovni zaris koridorja, kot je bil zarisan v sklopu projekta Kolesarsko mesto v letu 2020 v njegovi pripadajoči barvi. Nato sledita izmenično plasti, ki opredeljujeta vrste kolesarskih površin v smeri poteka koridorja (iz severa priti jugu ali iz zahoda proti vzhodu in obratno) in plasti s problemi v smeri poteka koridorja. Barve za posamezne tipe kolesarskih površin smo izbrali intuitivno, glede na splošno dobrobit in varnost za kolesarja, od zelene (ločena kolesarska steza) do črne (vožnja po cestišču). Tudi probleme oz. kritične točke smo razvrstili v različne skupine in jih označili z različnimi barvami, pri čemer pomeni temno rdeča barva točko, ki jo je potrebno razrešiti v najkrajšem možnem času.

Legendi za razumevanje interaktivnega zemljevida analize koridorja:

 

Vsak točko problema smo opredelili z:

  • imenom,
  • sliko,
  • opisom problema,
  • povezavo do videa na spletu,
  • katero od petih osnovnih zahtev za načrtovanje kolesarskih površin krši,
  • kateri člen in odstavek Pravilnika o kolesarskih površinah krši,
  • navedek iz dotičnega člena,
  • predlagano rešitev problema.

Kolesarski koridorji:

A1 – kolesarski koridor

A7 – kolesarski koridor

A2 – kolesarski koridor

A8 – kolesarski koridor

A3 – kolesarski koridor

A9 – kolesarski koridor

A4 – kolesarski koridor

A10 – kolesarski koridor

A5 – kolesarski koridor

A11 – kolesarski koridor

A6 – kolesarski koridor