Kolesarski izlet na Ptujsko Goro

KDAJ: v soboto, 6. 4. 2024

KJE: zbor ob 8:10 na železniški postaji Maribor

: Vsa mesta za kolesarski izlet po Dravski kolesarski poti od Ormoža do Maribora so Ž Z. Prijavljene uvrščamo na čakalno listo, za primer, da bi kdo udeležbo odpovedal. Veseli nas, da smo tako hitro zapolnili vsa mesta in nas hkrati žalosti, da smo omejeni z maksimalnim številom udeležencev. Obljubimo, da bomo v kratkem pripravili še kakšen tovrsten izlet!

Mariborska kolesarska mreža in RRA Podravje – Maribor vas vabita na enodnevni kolesarski izlet na Ptujsko goro.

Dobili se bomo na glavni železniški postaji v Mariboru, od koder se bomo ob 8:25 z vlakom zapeljali do Pragerskega. S Pragerskega bomo po novi kolesarski stezi s kolesi krenili na Ptujsko goro, ki je skozi stoletja nosila več imen, med drugim Nova Štifta, Mons Gratiarum (Milostna gora), v času turških vpadov pa se je zaradi rešilnega čudeža (Marija je goro ovila v črn oblak, da je plenilci niso opazili) med domačini uveljavilo ime Črna Gora. Po vzponu na Ptujsko Goro si bomo na kratko oddahnili in če nam bo vreme naklonjeno, uživali v razgledu na Dravsko polje. Sledil bo spust, ki nas bo vodil do našega najstarejšega mesta, Ptuja, kjer bomo pod strokovnim vodstvom  spoznali (tretji) mitrej. Poučili se bomo o mitraizmu – kakšni so nauki te religije, ki je bila resna konkurentka krščanstvu, od kod prihaja, kako je zašel na slovenska tla, kakšne skrivnostne obrede so izvajali v teh templjih in še mnogo zanimivega. Po ogledu mitreja se bomo v centru Ptuja okrepčali za pot do Maribora, kamor se bomo predvidoma vrnili okoli 17.00 ure.

Dogodek je v celoti brezplačen in je namenjen vsem kolesarskim navdušencem, vseh starostnih skupin. Za topel obrok bo poskrbljeno. Potrebujete samo kolo, bidon vode in primerno zaščitno opremo.

Število mest je omejeno, prijave zbiramo na mkm.kolesarji@gmail.com do vključno petka 29. 3. 2024 oz. do zapolnitve mest (omejeno na 30). Prosimo, da ob prijavi sporočite, ali greste z nami z električnim kolesom, saj je zanj potrebna posebna karta za vlak.

Podroben program dogodka bomo posredovali vsem prijavljenim.
Za vse dodatne informacije smo vam na voljo.