Safe4Cycle2

Društvo Mariborska kolesarska mreža (MKM) od leta 2019 sodeluje pri evropskem projektu Safe4Cycle2. Safe4Cycle2 je mednarodni projekt, ki ga financira program Erasmus +, cilj 4 projektnih partnerjev pa je razviti interaktivna spletna izobraževalna gradiva za varno kolesarjenje za učence, stare 10 – 12 let, in njihove učitelje. V projektu poleg MKM sodelujejo še 3 organizacije iz 3 drugih evropskih držav in sicer: Bringa akademia iz Madžarske, The Bikeability Trust iz Velike Britanije in Academia Velo iz Romunije.

V sklopu projekta pripravljamo interaktivne spletne pripomočke za pridobivanje in osvežitev kolesarskih znanj, tako za učence kot tudi tiste, ki želijo drugim pomagati osvojiti ter osvežiti  kolesarsko znanje. Tako smo pripravili 11 interaktivnih video posnetkov, ki omogočajo učencem osvojiti osnovno kolesarsko znanje na malce drugačen način. Ob interaktivnih video posnetkih smo pripravili tudi interaktivni delovni zvezek za učence. Delovni zvezek s pomočjo različnih iger in nalog učencem na zanimiv način poda malce poglobljena kolesarska znanja. Prav tako smo pripravili gradivo za za učitelje. Priporočamo vam, da se registrirate kot učitelj, saj ob interaktivnih videoposnetkih in  delovnem zvezku za šolarje nudimo še veliko dodatnih informacij, ki vam lahko pomagajo pri prenosu kolesarskega znanja.

Izdelke, pripravljene v sklopu projekta Safe4Cycle2, smo že uspešno predstavili četrtošolcem in petošolcem šestih mariborskih osnovnih šol. Učencem smo predstavili interaktivne video vsebine, nato smo skupaj rešili nekaj nalog iz interaktivnega delovnega zvezka in se seznanili s sestavnimi deli kolesa ter se naučili, kako napolniti prazno zračnico. Veseli nas, da je bil odziv učencev in učiteljev na naših prestavitvah – odličen! Vabimo vas, da si več o naših predstavitvah projekta na osnovnih šolah preberete na tej povezavi.

V sklopu projekta Safe4Cycle2 smo s projektnimi partnerji izmenjevali tudi primere dobrih praks. Tako smo se udeležili izobraževanj v Angliji in na Madžarskem, v kratkem se bomo odpravili še v Romunijo. Seveda so bili naši partnerji tudi v Sloveniji kjer jih je navdušil naš sistem kolesarskih izpitov. Slovenija je namreč ena izmed redkih držav, kjer kolesarski izpiti potekajo v sklopu šole. Seveda tudi naš sistem ni popoln, a verjamemo, da ga bomo skupaj z vsemi deležniki v prihodnje posodobili in poskrbeli, da bodo otroci zares pridobili prepotrebne kolesarske veščine ter se naučili varno voziti v prometu. Na ta način bomo poskrbeli za nove generacije zelo veščih kolesarjev, ki bodo po opravljenem kolesarskem izpitu sposobni samostojne vožnje v prometu in bodo kolo prepoznali kot prevozno sredstvo, ki jim omogoča svobodo ter veselje. Več o izmenjavi dobrih praks si lahko preberete tukaj.
.
.

Vabljeni vsi, ne glede na starost, na safe4cycle2.com/si. Otroci boste na zanimiv način pridobili nova kolesarska znanja, odrasli pa boste obnovili svoje znanje ter se naučili tudi kaj novega. S klikom na sliko si lahko ogledate video o nizozemskem načinu odpiranja avtomobilskih vrat, za katerega še marsikdo ni slišal!