Smo v Mariboru za varčne poti? ETM 2023 to potrjuje!

Vsako leto med 16. in 22. septembrom poteka Evropski teden mobilnosti (v nadaljevanju ETM). Letošnje leto je Evropski teden mobilnosti potekal pod sloganom »Varčne poti«. Tematika je bila sploh za slovenska gospodinjstva zelo na mestu, saj za pokrivanje stroškov prevoza porabijo vse več denarja. ETM 2023 je tako v ospredje postavil odločitve za racionalnejše načine potovanj, od javnega prevoza, pa vse do aktivne mobilnosti.

Na Mariborski kolesarski mreži smo kakor vsa leta do sedaj pripravili različne dogodke, s katerimi smo predvsem spodbujali ljudi h kolesarjenju. Veseli nas, da so naši dogodki bili zelo dobro obiskani.

Izlet od Ormoža do Maribora po Dravski kolesarski poti

V soboto, na prvi dan ETM smo tako v sodelovanju z Regionalno razvojno agencijo za Podravje-Maribor organizirali izlet od Ormoža do Maribora po prelepi Dravski kolesarski poti. Vreme nam je bilo zelo naklonjeno, tako da smo celoten dan preživeli obsijani s soncem. Iz Maribora se nas je nekaj več kot 30 udeležencev odpravilo z vlakom do Ormoža. Krajši pozdravni nagovor na zbirnem mestu pred lokomotivo na železniški postaji sta imela Urša Drvarič v imenu RRA Podravje-Maribor in Žiga Ozvaldič v imenu MKM. Slovenske železnice se niso pretirano izkazale kot kolesarjem prijazen prevoz, tako smo morali improvizirati in kolesa razporediti po celotnem vlaku. Po začetnem zapletu je pot z vlakom potekala brez problemov in uživali smo lahko v vsej lepoti prebujajočega se jutra na Dravskem polju. Izkrcanje z vlaka smo opravili z odliko, glede na to, da smo morali z vlaka spraviti več kot 30 koles. Hitro smo ugotovili, da železniška postaja v Ormožu in njen podhod nista najbolj prijazna do kolesarjev, ampak z pomočjo drug drugemu (predvsem mlajšim udeležencem), smo premagali tudi to oviro. Pred začetkom skupnega kolesarjenja so bili udeleženci seznanjeni kako kolesariti v večji skupini. Ne glede na to, da je nas bila večja skupina kolesarjev, smo brez večjih težav kolesarili po cesti, dokler se Dravska kolesarska pot ni odcepili na makadam med polji in bližje reki. Prelepi pogledi na naravo, reko in polja v kombinaciji s prečudovitim vremenom so omogočili, da smo kot bi mignil bili na zbirnem mestu pri Ranci na Ptuju. Ob kavici smo počakali vodiča TIC Ptuj, ki nam je pripravil čudovit ogled glavnih znamenitosti Ptuja s kolesom. Ogled smo zaključili s vzponom na grad. Kratek a naporen vzpon je bil poplačan s čudovitim razgledom. Poleg starega dela mesta se nam je pogled odprl na Ptujsko goro, Boč in Donačko goro. Z gradu smo se spustili do gostilne Rozika, kjer smo okrepčali na njihovi zeleni terasi sreda centra Ptuja. Pot nas je nato iz Ptuja vodila po Dravski kolesarski poti do postanka ob največji sekvoji v Sloveniji, visoki kar 47 metrov in obsegom več kot 7 metrov, resnično impozantno drevo. Do Maribora smo odkolesarili mimo Vurberka in se še zadnjič ustavili v Wakeparku Dooplek. Z nekaterimi udeleženci smo se tam poslovili, večina pa nas je skupaj krenila do končnega cilja Centra mobilnosti Maribor. Izlet smo zaključili v zelo sproščenem vzdušju na dvorišču Centra Mobilnosti  Maribor ob pivu, radlerju in soku, ter uživali ob kolesarskih debatah. Veseli nas, da smo si skupaj z udeleženci vsi bili enotni, da moremo tak izlet v kratkem še ponoviti.

18. ZZrolano mesto 

Aktivni konec tedna se je v nedeljo v sklopu ETM nadaljeval z dogodkom ZZrolano mesto. Zdrava zabava je pripravila že 18. edicijo festivala raznoraznih koleščk. Štart trase je bil letos na Trgu Leona Štuklja od koder smo se na rolerjih, skirojih, rolkah, kolesih in celo dvonadstropnih kolesih odpravili po mestu. Kakor vsako leto, nas je med vožnjo z glasbo razvajal DJ na tovornjaku, ki je vodil kolono raznoraznih koleščk. Organizacija dogodka je bila zares odlična, tako da so zapore cest po ulicah Maribora potekale brezhibno. Udeleženci smo tako lahko brezskrbno uživali ob vožnji po cestah, na katerih se sicer gužvajo avtomobili.  Veseli nas, da je bilo na paradi ogromno otrok, tako da nas za prihodnost aktivnega premikanja ni treba skrbeti! Dogodek se je zaključil na Trgu Leona Štuklja, od koder smo se ljubitelji koleščk nato razkropili po mestu. Upamo, da se bomo lahko prihodnje leto ponovno udeležili ZZrolanega mesta. Spodaj pa še nekaj slik iz dogodka.

Kolesarski zajtrk

ETM brez kolesarskega zajtrka si na MKM več ne znamo predstavljati. V letošnjem letu smo ga izvedli skupaj z Zavodom PIP  v ponedeljek na že preizkušeni lokaciji na Glavnem trgu. Kolesarje smo razvajali s kavo, rogljički iz Hiše kruha in jabolki, ki jih je za to priložnost doniralo Sadjarstvo Medved. Uživali smo, ko smo lahko razvajali kolesarje na poti v službo in drugih opravkih. Ne glede na to, da se je veliko kolesarjem mudilo (ja, kot kaže nas ima večina kolesarjev pot v službo splanirano do minute natančno) smo zajtrke razdelili v dobri uri, kar je svojevrsten rekord! Preden smo uspeli dodobra pospraviti stvari od zajtrka, smo se že morali odpraviti na naslednji dogodek tehnični dan za osnovnošolce na prizorišče ETM SmartStreet-Smetanovo ulico, kjer smo osnovnošolce naučili, kako morajo skrbeti za svoja kolesa. Otroci znajo tako sedaj sami napolniti zračnice in opraviti osnovni pregled kolesa, preden začnejo kolesariti. Vsak učenec je za zaključek prejel še zemljevid kolesarskih koridorjev in prav lepo je bilo videti, kako so na zemljevidu iskali svoje domove in kateri koridor poteka najbližje.

Drugače na pot – V šolo s kolesom

Sredina tedna je pripadla podpori dogodku SPV Maribor, Drugače na pot – v šolo s kolesom. MKM je na dogodku tradicionalno izvajala mobilno kolesarsko delavnico in učencem, ki so se vozili na poligonu in kasneje po mestu omogočala popravila koles. Poseben gost dogodka je bil podžupan Samo Peter Medved, ki se je skupaj z otroki odpravil tudi na vožnjo po mestu. MKM mu je pri tem priskočil na pomoč in mu posodil kolo.

Umetnost med drevesi

Predzadnji dan smo skupaj z Umetnostno galerijo Maribor in Zavodom za varstvo kulturne dediščine OE Maribor izvedli kolesarsko vodstvo Umetnost med drevesi. Ideja združiti kolesarjenje, umetnost in zelene površine se je izkazala za zelo uspešno. Ogled smo pričeli na zelenici pred UGM, kjer smo v senci krošenj dreves lahko počivali na skulpturi, ki jo je ustvaril kanadski umetnik Will Nettleship. Kar še veno bode v oči, so potopni smetnjaki, katere je MOM neposrečeno postavila v območje same skulpture. Kot nam je povedala Brigita Strnad iz UGM se že več kot leto dni čaka na njihovo odstranitev, prav tako je nova lokacija že določena, pa vendar bomo na samo dejanje morali še malce počakati, pravijo na MOM. Miran Krivec, iz  ZVKDS OEMB nam je predstavil drevesa, ki krasijo okolico UGM, še posebej pa izpostavil pomen zaščitne cone dreves ali območja drevesnih korenin na katerega je potrebno še posebej paziti za zdravje drevesa. Gre za območje, ki je najmanj 1,5 m širše od tlorisa drevesne krošnje. Izpred UGM smo odkolesarili na Slomškov trg, kjer smo zvedeli več o Karleku, kipu Antona Martina Slomška, risbico Petre Varl na stebru ulične razsvetljave, rimskega leva, ki je najstarejša skulptura v Mariboru in znamenito drevo ginko, ki je le eden od treh primerov v Evropi, ki je razvilo zračne korenine. Naslednja skulptura, ki smo jo občudovali je bil kip Generala Maistra pred Prvo gimnazijo Maribor. Od tam smo odkolesarili do ploščadi pri Ljudskem vrtu s spomenikom Josipa Primožiča Toša. Eden izmed vrhuncev celotne ture je predstavljal ogled okrog 300 let stare plantane, katero so uspešno rešili ob obnovi stadiona Ljudski vrt. Verjetno gre za edinstven primerek na svetu, ko so stadion “zgradili” okoli drevesa in ga dodatno sidrali v tla! Pot nas je nato vodila na Gosposvetsko cesto, kjer smo se ustavili ob kipu Prežihovega Voranca, ter malo višje ob Forma vivi, ki se skriva v krošnjah dreves. Zvedeli smo, da so drevesa posajena na Gosposvetski ulica za urbano zasaditev od cesti neprimerna. Še posebej zanimivo je bilo primerjati (velikosti, razraščenost krošnje, debeline itd.) istovrstna drevesa nasajena ob istem času ob Gosposvetski cesti in ugotoviti, kako pomembno za zdravje in s tem izgled drevesa je upoštevanje območja drevesnih korenin.  Kolesarjenje smo zaključili v Parku skulptur pri leseni umetnini Poslednji dotik Dragice Čadež, ki med drugim spodbuja razmislek o človekovem vplivu na drevesa. Gospod Krivec je ob tej priložnosti spomnil na tako imenovani Mariborski totem, ko so je brez zdravega premisleka uničilo zelo staro in redko drevo v mestnem parku. Za zaključek, nas je Brigita Strnad razveselila z darili UGM, v obliki tematskih kolesarskih zemljevidov različnih umetniških stvaritev v Mariboru, od Mariborskih muralov, Forma vive itd. Še enkrat hvala Brigiti Strnad iz UGM in Miranu Krivcu iz  ZVKDS OEMB in prepričani smo, da glede na odziv udeležencev, to ni bilo naše zadnje sodelovanje!