Zavrtimo krog

Zavrtimo krog je projekt Mariborske kolesarske mreže, ki je usmerjen k fenomenu krožnega gospodarstva, s poudarkom na recikliranju in souporabi koles.

V sklopu projekta smo predstavili prednosti krožnega gospodarstva, predvsem reciklaže odsluženih predmetov. Posvetili smo se recikliranju, popravilu in ponovni uporabi koles. Odslužena kolesa iz kolesarnic večstanovanjskih stavb, hišnih garaž, lop in drugih skladiščnih prostorov smo reciklirali in jih predali stanovalkam_cem/organizacijam/šolam v souporabo. Tako smo ponovno zavrteli krog krožnega gospodarjenja z materiali in hkrati spodbudili souporabo v skupnosti.

Projekt je bil sestavljen iz dveh sklopov. V prvem sklopu jebila  v ospredju teorija, s katero smo se seznanili na dveh predavanjih oz. okroglih mizah. Drugi sklop je v fokus postavil recikliranje koles v sklopu delavnic. Več o dogodkih in delavnicah spodaj.

DOGODKI:

1.ZAVRTIMO KROG 1.0 – KROŽNO GOSPODARSTVO, RECIKLIRANJE IN SOUPORABA

Kdaj: 10.8. 2022 ob 19.00 uri

Kje: dvorišče Centra mobilnosti Maribor, Partizanska 21, 2000 Maribor

Od teorije do primerov dobrih praks!

Mariborska kolesarska mreža in Center mobilnosti sta izvedla prvega v vrsti dogodkov v sklopu projekta »Zavrtimo krog 1.0 – krožno gospodarstvo, recikliranje in souporaba«. Projekt je usmerjen k fenomenu krožnega gospodarstva, s poudarkom na recikliranju in souporabi koles.
Preden smo se zares posvetili praksi recikliranja, souporabe in ponovne uporabe koles, smo se na uvodnem dogodku seznanili predvsem z že uspešnimi praksami drugih organizacij.

Tako nam je znano mariborsko Ropotarnico predstavila Nataša Vrhnjak iz Društva AktivirajSe.Knjižnico reči je natančneje predstavil Jošt Derlink. Gre za koncept neprofitne izposojevalnice najrazličnejših reči za dom in prosti čas, ki deluje po vzoru klasične knjižnične izposoje.

Katja Sreš nam je predstavila projekte Ekologov brez meja.  Njihov cilj je svet brez odpadkov, kar skušajo doseči z ozaveščanjem, aktivacijo in predvsem povezovanjem posameznikov, odločevalcev in organizacij.

Skozi zanimiv pogovor smo ugotovili, da so recikliranje, souporaba in krožno gospodarstvo alternative linearnemu potrošniškemu modelu. Dobro je, da vedno obstajajo entuzijasti, ki v praksi dokazujejo, da je možno delati tudi drugače. Hvala vam!

2. ZAVRTIMO KROG 2.0 -RECIKLIRANJE KOLES!

Kdaj: 18. 8. 2022 ob 19.00 uri

Kje: dvorišče Centra mobilnosti Maribor, Partizanska 21, 2000 Maribor

V četrtek, 18. 8. 2022 smo v sklopu projekta Zavrtimo krog bili priča drugemu predavanju Zavrtimo krog 2.0. Predavanje je izvedel Jernej Bravc (Kolesarjenje za užitek). Čustveno (ampak strokovno!) nam je opisal genezo svoje ljubezni do starih biciklov, še posebej Ponyjev. Jernej nas je popeljal skozi klinično proceduro oživljanja in rehabilitacije slednjih, kar se je dodatknilo tudi publike, ki ga je tekom predavanja spraševala raznorazne stvari.

Hvala Jerneju za domisleno in simpatično predavanje, seveda pa gre velika hvala tudi občinstvu.

3. Predaja recikliranih koles v sklopu ETM 2022

Kdaj: 22.9. 2022 

Kje: Stojnica MKM v sklopu ETM 2022

Projekt smo zaključili z dogodkom na Grajskem trgu, kjer smo v sklopu ETM 2022 ob dnevu brez avtomobila predstavili rezultate projekta in predali tri kolesa v souporabo. Kasneje smo predali v souporabo še naslednjih deset koles, katera so bila opremljena s ključavnico na številke, za lažje izvajanje souporabe. Kolesa smo predali naslednjim organizacijam in stanovanjskim skupnostim:

– Osnovna šola Toneta Čufarja – 2 kolesi

– Zveza prijateljev mladine Maribor – 1 kolo

– Zavod igrišče – 3 kolesa

– Stanovanjska skupnost Lešnikova – 2 kolesi

– Pekarna magdalenske mreže – 4 kolesa

– Stanovanjska skupnost Partizanska – 1 kolo.

Vabilo k donaciji koles!

Živite v bloku in imate polno kolesarnico koles s centimetrsko plastjo prahu na njih?
Veste, da imate na podstrešju vi ali kdo od vaših bližnjih kolo, ki nestrpno čaka novega lastnika?
So vaši otroci prerasli kolo, ki sedaj sameva?

V sklopu projekta Zavrtimo krog bomo veseli vsake donacije koles, ki jih bomo nato reciklirali ali pa uporabili za rezervne dele pri reciklaži. Tako bomo pripravili kolesa, ki jih bomo lahko potem predali v souporabo zainteresiranim stanovanjskim skupnostim in organizacijam. Kolesa lahko dostavite v Center Mobilnosti Maribor na Partizansko cesto 21 ali pa se dogovorimo, da jih pridemo iskat mi. Pokličete nas lahko na 040 556 459 ali pa nam pišete na mkm.kolesarji@gmail.com.

Poziv skupnostim, ki si želijo souporabe koles!

V sklopu projekta Zavrtimo krog vabimo različne stanovanjske skupnosti (bloki, večstanovanjske hiše,…) in organizacije (nevladne organizacije, šole, podjetja), da se prijavijo kot interesenti za souporabo koles. Seveda bomo pri prijavi upoštevali pravilo “prvi pride, prvi melje”, tako da ne čakajte s prijavo, ampak jo urno pošljite na mkm.kolesarji@gmail.com. Če imate v vaši skupnosti še kakšna odvečna kolesa, ki bi jih lahko donirali, bomo toliko bolj veseli.

Prostovoljstvo

Kot smo že omenili, bomo tudi pri izvedbi tokratne različice projekta k sodelovanju povabili vso zainteresirano javnost, s posebnim poudarkom na vključevanju prostovoljk_cev.

In kaj lahko pričakuješ kot prostovoljka_ec na Mariborski kolesarski mreži?

  • Sklepanje novih poznanstev in sproščeno druženje z drugimi kolesarskimi navdušenkami_ci,
  • pomoč pri izvajanju dogodkov,
  • teoretično in praktično pridobivanje znanja pod mentorstvom izkušenega kolesarskega mehanika,
  • medsebojno izmenjavo izkušenj in znanj,
  • potrdilo o opravljenem prostovoljstvu.

Si…

  • … oseba, ki so ji blizu teme kolesarjenja, recikliranja, krožnega gospodarstva in skupnostne souporabe?
  • … oseba, ki ji je blizu popravljanje koles?
  • … oseba, ki je blizu delo v skupini, ki uživa v spoznavanju novih ljudi in pridobivanju novih znanj?
  • … oseba, ki ima v malem prstu programe za oblikovanje in ki mora svojo kreativnost nenehno izražati?
  • … oseba, ki jo imajo drugi za guruja socialnih medijev?

Če se prepoznaš v zgoraj naštetem, potem se prijavi!

Projekt Zavrtimo krog sofinancirata Mestna občina Maribor in Mariborska kolesarska mreža.