Zavrtimo krog

Zavrtimo krog je projekt Mariborske kolesarske mreže, ki je usmerjen k fenomenu krožnega gospodarstva, s poudarkom na recikliranju in souporabi koles.

Predstaviti želimo prednosti krožnega gospodarstva, predvsem reciklaže odsluženih predmetov. Posvetili se bomo recikliranju, popravilu in ponovni uporabi koles. Odslužena kolesa iz kolesarnic večstanovanjskih stavb, hišnih garaž, lop in drugih skladiščnih prostorov bomo reciklirali in jih predali stanovalkam_cem/organizacijam/šolam v souporabo. Tako bomo ponovno zavrteli krog krožnega gospodarjenja z materiali in hkrati spodbudili souporabo v skupnosti.

Projekt je sestavljen iz dveh sklopov. V prvem sklopu je v ospredju teorija, s katero se bomo seznanili na dveh predavanjih. Prvo predavanje bo namenjeno prostovoljkam_cem, ki bodo pomagale_i pri izvedbi projekta (več spodaj), zainteresirani javnosti ter sodelujočim organizacijam. K sodelovanju pri projektu bomo povabili predstavnice_ke večstanovanjskih zgradb (blokov), šol, nevladnih in drugih organizacij kot potencialne donatorke_je odsluženih koles in kasnejše nosilke_ce souporabe recikliranih koles. Seznanili se bomo s konceptom krožnega gospodarstva, različnimi načini reciklaže in primeri dobrih praks, ter prednostmi souporabe napram osebnemu lastništvu uporabnih predmetov.

Drugi sklop bo v fokus postavil recikliranje koles. Na predavanju bodo udeleženci spoznali: osnovni pregled stanja kolesa (M-Metoda), načrtovanje stroškov reciklaže, pridobivanje rabljenih rezervnih delov in osnove popravljanja koles. Hkrati bomo k sodelovanju povabili tudi posameznice_ke (kasneje prostovoljke_ce), ki želijo usvojiti veščine popravljanja koles in jim je blizu tudi princip recikliranja odsluženih stvari.

Na delavnicah bomo skupaj s prostovoljkami_ci izvedli revitalizacijo koles, ki jih bomo kasneje predali v souporabo zainteresiranim večstanovanjskim skupnostim, šolam, nevladnim in drugim organizacijam. V tem procesu se bodo prostovoljke_ci naučile_i osnov kolesarske mehanike, tako da bodo ob koncu projekta znale_i sami poskrbeti tudi za svoje kolo.

Projekt bomo zaključili z dogodkom, na katerem bomo predstavili rezultate projekta in reciklirana kolesa predali v souporabo.

Kot smo že omenili, bomo tudi pri izvedbi tokratne različice projekta k sodelovanju povabili vso zainteresirano javnost, s posebnim poudarkom na vključevanju prostovoljk_cev.

In kaj lahko pričakuješ kot prostovoljka_ec na Mariborski kolesarski mreži?

  • Sklepanje novih poznanstev in sproščeno druženje z drugimi kolesarskimi navdušenkami_ci,
  • pomoč pri izvajanju dogodkov,
  • teoretično in praktično pridobivanje znanja pod mentorstvom izkušenega kolesarskega mehanika,
  • medsebojno izmenjavo izkušenj in znanj,
  • potrdilo o opravljenem prostovoljstvu.

Si…

  • … oseba, ki so ji blizu teme kolesarjenja, recikliranja, krožnega gospodarstva in skupnostne souporabe?
  • … oseba, ki ji je blizu popravljanje koles?
  • … oseba, ki je blizu delo v skupini, ki uživa v spoznavanju novih ljudi in pridobivanju novih znanj?
  • … oseba, ki ima v malem prstu programe za oblikovanje in ki mora svojo kreativnost nenehno izražati?
  • … oseba, ki jo imajo drugi za guruja socialnih medijev?

Če se prepoznaš v zgoraj naštetem, potem se prijavi!

Kako se prijaviš?

Tvojo prijavo pričakujemo do srede, 18. 5. 2022 na e-mail mkm.kolesarji@gmail.com. Če,imaš dodatna vprašanja, nas lahko pokličeš na telefonsko številko 040 556 459 ali nam pišeš na zgornji e-mail naslov.

Naše uvodno srečanje bo v četrtek, 19. 5. 2022, ob 18.00 uri na dvorišču Centra mobilnosti Maribor na Partizanski cest 21, kjer se boš lahko seznanila_ s podrobnostmi projekta in se spoznala_ z ekipo in ostalimi prostovoljkami_ci.