Bajk Kuhna

Bajk Kuhna je delavnica za urejanje, popravilo in nadgradnjo koles. Je program Mariborske kolesarske mreže, namenjen druženju, srečevanju, medsebojnemu spoznavanju, neformalnemu učenju in dvigovanju kolektivne samozavesti med člani kolesarske skupnosti.

Bajk kuhna je namenjena učenju ter popravljanju koles po principu “naredi si sam”. V Bajk kuhni se lahko udeleženci naučijo sami popravljati kolo, pri tem pa so jim na voljo orodje in nasveti izkušenih kolesarskih mehanikov.

Bajk kuhna je na sporedu vsak četrtek od 16.00 do 19.30 ure.

Udeleženci lahko v času Bajk kuhne opremo in dele prinesejo s seboj, ali pa jo kupijo na infotočki mobilnostnega centra. Program Bajk kuhna ni nadomestilo za servis vašega kolesa, ampak je v prvi vrsti namenjen učenju, izmenjavi znanj in druženju med kolesarskimi navdušenci.

Udeležba na Bajk kuhni je brezplačna, smo pa odprti za donacije, ki so lahko poleg denarja,  tudi v obliki  koles, delov, knjig, revij, hrane in pijače.

Koncept Bike Kitchen izvira iz ZDA in je star že več kot deset let. Danes so take popravljalnice razširjene že po celem svetu. V nekaterih mestih jih podpirajo občine in mesta, drugje pa so nastale na pobudo posameznikov, ki si želijo popularizirati vožnjo s kolesom.