Zgodovina

Mariborsko kolesarsko mrežo je ustanovila skupina kolesarjev, ki se je bila odločena boriti za pravice kolesarjev v mestu. Začetki segajo v december leta 1994, ko je bila organizirana okrogla miza na temo “Promet v Mariboru – pogled s kolesa”.

Po tem dogodku smo dobili zagon in začeli z izdajanjem biltena PECIKL, organizirali nekaj odmevnih akcij, navezali odnose z mestnimi oblastmi in seveda poizkušali na vse načine promovirati kolesarjenje!

Od junija 1996 je MkM polnopravna članica Evropske kolesarske federacije (ECF). Konec junija 1997 smo organizirali letno skupščino ECF. Nato pa skupaj s pobratenim mestom Graz organizirali še kongres Velo-city 1999. Vas zanimajo povzetki vseh sodelujočih, ki so se udeležili takratne konference? Edini še ohranjen dokument je v digitalni obliki na voljo tukaj.

Mariborska kolesarska mreža je skupaj z Ljubljansko kolesarsko mrežo povezana v Slovensko kolesarsko mrežo, skozi katero se kot člani obeh mestnih organizacij predstavljamo v tujini.

Kot interesna skupina kolesarjev si prizadevamo za uvajanje bolj trajnostnih oblik transporta. Z organizacijo javnih dogodkov, akcij in objavah v medijih, poskušamo opogumljati in dajati zagon mladim generacijam kolesarjev, pešcev in vseh na rob odrinjenih udeležencev v prometu. Predstavnike oblasti večkrat opozarjamo na probleme kolesarjev, pri tem pa jih poskušamo vzpodbuditi, da se lotijo tudi bolj smelih načrtov za ureditev kolesarskega prometa. Sistemska ureditev kolesarskega prometa je ponekod v tujini že dolgo uspešno uveljavljena praksa, zato menimo, da je smiselno primere dobrih praks uvajati tudi pri nas.

Trudili se bomo še naprej delovati v najboljšem interesu kolesarjev, mesta in družbe nasploh. Na tej spletni strani bomo poizkušali predstaviti naše aktivnosti in izkušnje. Če imate kakšno sporočilo za nas, nam pišite! Če želite postati naš član, izpolnite prijavnico in se nam pridružite.

Žiga Ozvaldič, predsednik MkM

MKM-pomembni-mejniki-1

MKM-pomembni-mejniki-2