Osnovni pogoji

Ne glede na nivo predznanja otroka oz. učenca (lahko tudi odrasel), moramo pred praktičnim učenjem vožnje s kolesom poskrbeti za ustrezne osnove pogoje. Med osnovne pogoje spadajo: izbira ustrezne velikosti kolesa, tehnična brezhibnost kolesa, ustrezna zaščitna oprema, ustrezno okolje izvajanja učenja in predstavitev osnov delovanja kolesa.

Najprej moramo seveda poskrbeti za ustrezno (otroško) kolo, katero bo prave velikosti, glede na višino (otroka). NV spodnji tabeli imate nasvete, kako veliko kolo izbrati glede na starost oz. višino otroka, ter seveda tudi za odraslega.

 

Otrok naj bo pri izbiri kolesa zraven, da ga lahko takoj pomeri in da se takoj »spoprijatelji« s kolesom. Kolo je ustrezne velikosti, kadar spustimo sedež do konca in lahko otrok ob sedenju na sedežu s celotnimi stopali obeh nog doseže tla oz. podlago. Če se otrok lahko dotakne tal samo s prsti ni dovolj, saj se v tem primeru pri učenju, sploh ob negotovih situacijah, ne bo počutil dovolj varnega. Ko ima otrok kolo ustrezne velikosti moramo preveriti oz. zagotoviti njegovo tehnično brezhibnost. Skupaj z otrokom lahko opravimo pregled kolesa po M-metodi (ki smo ga že opisali zgoraj). Ko smo prepričani, da je kolo tehnično brezhibno in varno, moramo za varno kolesarjenje opremiti še otroka. Vsak otrok do 18. leta mora v Sloveniji po zakonu nositi čelado. Več o pravilnem načinu namestitve čelade smo že povedali zgoraj. Poleg čelade, lahko za večjo varnost otroka poskrbite tudi z dodatnimi ščitniki za komolce in kolena. Varnost otroka ob učenju vožnje kolesa moramo zagotoviti tudi z ustrezno izbiro okolja učenja. Pri tem moramo biti pozorni, da gre za dovolj veliko površino (primerna so igrišča za košarko, nogomet, razni parki, itd.) z ustrezno ravno podlago (asfalt, tartan in druge umetne mase, itd.), katera omogoča otroku nemoteno učenje kolesarjenja. V primeru, da podlaga ni ravna, se bo otrok težje naučil loviti in ohranjati ravnotežje na kolesu (travna površina, makadam, večje kamenje itd.). Zelo pomembno je tudi, da smo pri izbiri okolja pozorni, da ne bomo motili drugih oz. da drugi ne bodo motili nas. Tako smo se počasi prebili do zadnje točke osnovnih pogojev. Preden dejansko pričnemo z praktičnim učenjem na kolesu, moramo otroku predstaviti še osnovno delovanje kolesa. Otroku najprej predstavimo vse sestavne dele kolesa, nato mu obrazložimo delovanje najpomembnejših delov. Pričnemo z zvončkom, nadaljujemo s krmilom, s tem kaj se zgodi, ko pritisnemo na različni zavori, kaj se zgodi, ko pritisnemo na pedala, kako je gonilka z verigo povezana z zadnjim kolesom, da so pnevmatike pod ustreznim pritiskom itd..

Po tem, ko smo zadostili osnovnim pogojem se lahko lotimo praktičnega učenja vožnje kolesa. Kot smo že omenili, moramo ugotoviti, na kakšnem nivoju je otrokovo predznanje. Bistvena razlika je namreč, ali je otrok predhodno že uporabljal poganjalček, vozil kolo s pomožnimi kolesi, vozil tricikel, štiri kolesno kolo ali pa še sploh ni imel stika s podobnimi prevoznimi sredstvi. Poglejmo si različne scenarije in kako v njih postopati.