Bike polo Maribor

Ali ste že slišali_e za Bike polo?

Če ste med tistimi, ki še niste, naj vas ne skrbi. Gre za igro pola, ki se v nasprotju s tradicionalno angleško aristokratsko različico, igra preprosto na kolesih. Šport se je v obliki HardCourt Bike Polo (na trdi podlagi) pojavil v Seattlu v Združenih državah Amerike na prelomu tisočletja, natančneje leta 1999.  Dobrih sedem let je trajalo, da je ta mlad šport prišel v Evropo. Prvo svetovno prvenstvo (WHBPC) in prvo evropsko prvenstvo (EHBPC) je potekalo leta 2009. Dve leti za tem, v letu 2011, nastane tudi prvi slovenski bike polo klub Bike polo Ljubljana. V istem letu, se tudi začne prodajati prva profesionalna oprema za bike polo. Leta 2014 privabi četrto svetovno prvenstvo, ki je potekalo v Montpellieru v Franciji igralce_ke iz kar 30 različnih držav po svetu! V letu 2014 se v Sloveniji pojavi nova bike polo ekipa, ki prihaja iz Ptuja. Leta 2015 se v Ameriki prvič pojavi nov format pravil imenovan SQUAD (5×5), ki določi čas tekme na 30 minut. Leto 2017 se je vpisalo v zgodovino slovenskega bike pola, saj je na Evropskem prvenstvu (EHBPC) v Perpignanu v Franciji prvič v zgodovini nastopila tudi Slovenija. V letu 2020 se bike polo s pomočjo ptujske ekipe začne igrati tudi v Mariboru in kmalu navduši nov rod igralcev_k.

In kakšna so osnovna pravila HardCourt Bike Pola?

Velikost igrišča je približno 40 m (ne več kot 45 m in ne manj kot 35 m) v dolžino in 20 m (ne več kot 25 m in ne manj kot 18 m) v širino. Igrišče je po pravilih obdano z zaščitno ograjo v višini 120 cm, podobno kot pri hokeju. V ekipi so navadno trije igralci_ke, v formatu Squad pa med 4 in 6 igralcev_k, odvisno od dogovora. Igra poteka na kolesih, vsak igralec_ka pa mora imeti igralno palico oz. mallet, z glavo katere skuša žogico spraviti v gol. Vsak igralec_ka mora imeti zaščitno čelado, zaščitne rokavice pa so neobvezne. Edini veljaven udarec žogice (podobno kot za inline hokej) je s koncem glave na igralni palici oz. malletu. Kontakt je dovoljen samo v primeru, da ima nasprotni igralec_ka v posesti žogico. Kontakt, ki je dovoljen, obsega kontakt palice na palico, kolesa na kolo in telesa na telo. Vsi ostali kontakti so prepovedani. Ključno pravilo HardCourt Bike Pola je, da se v nobenem trenutku z nogami ne sme dotakniti tal, saj mora v tem primeru igralec_ka zapustiti igro. Za ponovno vključitev v igro mora igralec_ka s palico udariti po točno določenem mestu (tap out area) ob robu sredine igrišča. Ko ena izmed ekip doseže zadetek, se igra prekine (do prekinitve pride tudi v primeru: prekrška, poškodbe, premaknjenega gola, time-outa, nevarne opreme ali če žogica zapusti igrišče). V tem primeru mora ekipa, ki je dosegla zadetek (oz. ni v posesti žogice) na svojo polovico. Igra se nadaljuje, ko nekdo iz nasprotne ekipe ali žogica preideta črto polovice igrišča.

Podrobnejša pravila lahko najdete na spletni strani Evropske zveze za HardCourt Bike polo (v angleščini).

Res je zanimivo opazovati, kako agilni in spretni so najboljši igralci_ke bike pola na kolesih. Igra bike pola slovi kot zelo atraktivna in dinamična, in prav zaradi tega osvaja vedno več ljubiteljev_ic po vsem svetu.

Vabljeni_e, da se pridružite Mariborski ekipi bike pola, ki jo najdete na Facebooku pod imenom @BikepoloMB (tukaj).

Da zaključimo s prvim, nepisanim pravilom bike pola, ki nakazuje na visoko športno kulturo igre: “Don´t be a dick,” oz. “Ne bodi k…!”

Slike: Peter in David Pintarič