Evropski teden mobilnosti 2019

“Gremo peš! ” je geslo, pod katerim je potekal letošnji Evropski teden mobilnosti. Od 16. do 22. septembra je s pestrimi programi sodelovalo kar 78 slovenskih občin. Namen tedna je ozaveščanje o trajnostni mobilnosti in zmanjševanje cestnega motornega prometa, saj le-ta v Sloveniji prispeva največji delež toplogrednih plinov.

Mariborska kolesarska mreža je kot koordinator Centra mobilnosti Maribor sodelovala na Evropskem tednu mobilnosti v Mariboru z enajstimi dogodki in aktivnostmi. Pri izvedbi in organizaciji dogodkov smo se povezovali z lokalnimi akterji s področja trajnostne mobilnosti in varnosti v cestnem prometu.

Utrinek s Kolesarske parade, ki je potekala v petek, 20. 9. 2019 (foto: David Pintarič).

Evropski teden mobilnosti (ETM) smo otvorili z novinarsko konferenco v petek, 13. 9., kjer smo predstavili prihajajoče aktivnosti.

V ponedeljek, 16. 9., in petek, 20. 9., smo na Glavnem trgu organizirali “Zajtrk za kolesarje” ob glasbeni popestritvi na poti v službo/šolo. Mimoidočim kolesarjem smo delili kavo, rogljičke in jabolka. Za glasbeno spremljavo je poskrbel Marko Soršak – Soki in glasbeniki iz Sokijeve bobnarske šole.

Utrinek Zajtrka za kolesarje, ki je potekal 20. 9. 2019 (foto: Aleš Berce).

Album s fotografijami Zajtrka za kolesarje smo objavili na Facebook strani Mariborska Kolesarska Mreža in si ga lahko ogledate tukaj.

 

V sodelovanju z Zavodom MARS smo izvedli dva sprehoda z otroci v spremstvu učiteljic in vzgojiteljic ter naših kolesarjev. V ponedeljek, 16. 9., smo osnovnošolce iz Osnovne šole Draga Kobala na tematskem sprehodu “Iz oči učenca do odločevalca” pospremili ob prometni cesti do bližnjega Stražuna. Na poti so otroci raziskovali prometno infrastrukturo in na zemljevidih označevali kritične točke. V petek, 20. 9., smo pospremili predšolske otroke iz Waldorfskega vrtca Maribor Mavrična dežela do najbližje zelene površine na Trgu Borisa Kidriča. Naši kolesarji so jih spremljali ob cesti, upočasnjevali promet in s tem opozarjali na problematiko peščev in predšolskih otrok, ki v mestu nimajo primerne infrastrukture za varno hojo.

V torek, 17. 9., nas je obiskala skupina Sovice iz vrtca Ivan Glinšek Maribor. Predstavili smo jim delovanje našega centra ter otroke učili o trajnostni mobilnosti in kolesarstvu. Po zaključni konferenca programa “Aktivno v šolo”, smo v centru gostili predstavnike Inštituta za politike prostora, Mestne občine Maribor, Ministrstva za infrastrukturo, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter predstavnike osnovnih šol, kjer smo jim predstavili delovanje centra, aktivnosti MKM in aktualne projekte.

V sredo, 18. 9., smo v sodelovanju s Svetom invalidov MOM organizirali “Kolesarski krog z invalidi”. Invalide smo spremljali s kolesi po 10 km trasi po Mariboru.

Utrinek s Kolesarskega kroga z invalidi, ki je potekal 18. 9. 2019 (foto: Blaž Gamse).

V četrtek, 19. 9., smo sodelovali pri dogodku “Drugače na pot, v šolo s kolesom”, ki je potekal na Trgu Svobode. Dogodek je organiziral Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Maribor. Naša ekipa je mlade spodbujala k uporabi alternativnih prevoznih sredstev, ozaveščala o varnosti v cestnem prometu in pripravila kolesarski poligon ter popravljalnico koles (mobilna Bajk kuhna).

Več fotografij z dogodka smo objavili v albumu na Facebook strani Center mobilnosti Maribor in je dostopen tukaj.

Sodelovali smo tudi na konferenci z naslovom “Kako spremeniti potovalne na(raz)vade v Mariboru”, ki je potekala na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, in sicer s predavanjem “Maribor – kolesarsko mesto – od vizije do ukrepov”. Poleg tega smo pripravili praktično predstavitev tovornih koles in koles brez zavor ter izvajali promocijo kolesarstva med mladimi.

Utrinek z dogodka “Drugače na pot, v šolo s kolesom” (foto: Aleš Berce).

Ob zaključku tedna smo organizirali Kolesarsko parado po mariborskih ulicah. Kolesarji smo se zbrali v Centru mobilnosti Maribor, nadaljevali pot do Trga svobode in nato skupaj kolesarili po Mariboru. Posebnost parade je bilo ozaveščanje o pomenu peš-cone, kjer smo sestopili s koles in parado nadaljevali peš. S tem smo opozarjali na prometno hierarhijo v centru mesta.

Album s fotografijami Kolesarske parade smo objavili na Facebook strani Mariborska Kolesarska Mreža in je dostopen tukaj.