Festival Kolesarsko mesto velik uspeh

Festival kolesarsko mesto je za nami in z veseljem sporočamo, da je bil zelo uspešen. Res smo se potrudili, da je festival ne glede na ukrepe za preprečevanje širjenja Covid-19 bil kar se da zanimiv in da je vsak_a lahko našel nekaj zase. Na žalost smo morali vse dogodke v živo zaradi ukrepov zoper Covid-19 odpovedati. Ampak naj vas ne skrbi, vse odpadle dogodke imamo namen izvesti tekom leta, tako da ne boste za nič prikrajšani_e. Po drugi strani, pa je zelo pozitivno to, da imamo več ali manj vse dogodke, ki smo jih izvedli preko spleta posnete in jih lahko pogledate oz. poslušate, kadar vam je volja in imate čas.

Festival smo pričeli z razstavo Jerneja Žumra Kolesnice, ki jo lahko do konca meseca aprila še vedno občudujete po centru Maribora. Razstava je bila med Mariborčani in Mariborčankami zelo lepo sprejeta in je bila odličen uvod v festival. Z avtorjem smo se dogovorili za dolgoročno sodelovanje in izdajo majic, ki jih lahko naročite in s tem podprete avtorja. Zagotovite si svojo majico in pošljite naročilo na info@stokto.com. Več o razstavi  in delih, ki jih lahko kupite, si lahko preberete tukaj.

 

Če je bila razstava uvod v festival, je bilo prvo dejanje festivala novinarska konferenca, na kateri je Josip Rotar predstavil dosežke projekta Kolesarsko mesto, ki ga financira Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor s sredstvi Sklada za podnebne spremembe. Covid-19 nas je prisilil, da je konferenca potekala preko aplikacije Zoom, kar pa je marsikateremu_i novinarju_ki omogočilo, da se je je udeležil_a. Tako lahko z veseljem sporočimo, da je novica prišla v veliko število medijev, od STA , spletnega portala RTV-SLO, do Večera, Radia Maribor, portala  Maribor Info, televizije Net TV,  BK TV in drugih. Verjamemo, da je tudi dobra medijska pokritost pripomogla, da so dogodki bili zelo dobro obiskani.

Za vse, ki vas zanima vsebina tiskovne konference si jo lahko ogledate spodaj.

Vrhunec prvega dne festivala je bilo potopisno predavanje Rožleta Revna S kolesom po svilni poti do Kitajske. Potopis je potekal preko aplikacije Zoom, prav tako pa smo ga prenašali na naši FB strani.  Skupaj si ga je v živo ogledalo več kot 50 ljudi, kasneje na spletu pa do sedaj že več kot 1500. Rožle nam je predstavil njegovo pot, ki ga je vodila čez 15 držav in na kateri je opravil 10.000 kilometrov. Kondicijsko se na podvig ni pripravljal, formo je pridobival sproti na potovanju. Če ste kdaj razmišljali, da bi se takšnega izziva lotili sami, vas vabimo da prisluhnete potopisu na povezavi spodaj.

Eden izmed vrhuncev festivala je bil posvet, ki smo ga organizirali skupaj s Slovensko kolesarsko mrežo na temo financiranja projektov razvoja kolesarske infrastrukture v evropski finančni perspektivi 2021 – 2027 v Sloveniji. Tudi ta dogodek smo izvedli preko aplikacije Zoom, prav tako pa smo ga prenašali na naši FB strani. Da je financiranje kolesarske infrastrukture tematika, ki je zelo aktualna za marsikatere občine je potrdila visoka udeležba, saj se je posveta udeležilo več kot 90 občinskih predstavnikov_ic, zaposlenih na razvojnih agencijah in drugih zainteresiranih posameznikov_ic. Video si je preko spleta ogledalo že preko 700 ljudi. Prvi del posveta je moderiral Josip Rotar. Posvet je otvoril župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič, ki je poudaril pomen razvoja kolesarjenja za razvoj Maribora in širše regije, ter  pohvalil pretekla prizadevanja MKM na tem področju.  Na prvem delu posveta so svoje mnenje o tematiki predstavili:

  • Darko Trajanov,  generalni direktor Direktorata za trajnostno mobilnost na Ministrstvu za infrastrukturo,
  • Jernej Saksida iz Urada za kohezijsko politiko, Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko,
  • Fabian Küster direktor zagovorništva in EU zadev na Evropska kolesarski federaciji ECF,
  • mag. Uroš Rozman, direktor Regionalne razvojne agencijo za Podravje – Maribor,
  • dr. Luka Mladenovič, raziskovalec na področju trajnostne mobilnosti in urbanističnega načrtovanja na Urbanističnem inštitutu Republike Slovenije.

Drugi del posveta je predstavljal problemski panel, ki ga je moderiral Andrej Klemenc. Problemski panel se posvetil predvsem vprašanju kako do več sredstev ter boljše koordinacije in implementacije projektov za razvoj kolesarstva v novi finančni perspektivi. Debata je bila zelo zanimiva in je dala kar nekaj zanimivih iztočnic za prihodnje. Posnetek celotnega posveta si lahko ogledate na povezavi.

V sklopu festivala smo posneli tudi poddajo oz. podcast o gorskem kolesarjenju. Zakaj smo v Sloveniji na strateško pomembni točki razvoja gorskega kolesarjenja? Kaj vse lahko razumemo pod izrazom gorsko kolesarjenje? Kakšni so obeti za mariborsko sceno? Ogovore na ta vprašanja in še mariskaj drugega so nam povedali prvi možje slovenske gorskokolesarske scene Andrej Dekleva, Jan Perše in Iztok Kvas. Podcast lahko poslušate na spodnji povezavi.

Velik uspeh je bila tudi druga izvedba Lova na zaklad. To pot smo zaradi ukrepov povezanih s Covid-19 naredili popolnoma brezstični Lov na zaklad. Tako je vsak udeleženec_ka lova prejel na mail povezavo do aplikacije, preko katere se je lov odvijal. Krog, ki ga je bilo potrebno prekolesariti je imel nekaj več kot 12 kilometrov in 9 točk, na katerih je bilo potrebno uspešno rešiti nalogo. Naloge so bile od štetja stopnic in dreves,  pa vse do igranja spomina in odgovarjanja na kolesarska vprašanja. Glede na to, da se je kar 30 skupin prijavilo na lov na zaklad smo se odločili, da vas bomo s tovrstno aktivnostjo razveseljevali tudi v prihodnje. Tako da nič ne de, če vam ni uspelo sodelovati v tokratnem lovu na zaklad, še boste imeli priložnost.

V tednu trajanja festivala Kolesarsko mesto pa nismo pozabili na fizično kolesarjenje, no vsaj kolikor nam je to bilo omogočeno znotraj zakonskih omejitev. Tako smo pripravili kolesarski Strava izziv za vse najbolj zagrete kolesarje_ke. Klub kolesarsko mesto ima sedaj 58 članov_ic in skupaj smo v tednu trajanja festivala prevozili kar prevozili_e kar 3362,2  kilometrov. Da si boste lažje predstavljali_e. Če bi si udeleženci_ke podajali_e štafetno palico s startom v Mariboru, bi se lahko tisti_a, ki bi z njo potoval_a zadnji_a znašel_a  v Jordaniji in občudoval_a prelepo zgodovinsko in arheološko najdišče Petro. Kapo dol za ta dosežek in iskrene čestitke vsem! Posebej se je na tokratnem izzivu izkazal Andrej Rojc, ki je zmagal kar v treh kategorijah. Nagrajeni kolesarji_ke so bili še Sašo Modic, Nuša Maver, Boštjan Selinšek, Leon Trafela, in Borut Golob. Vsem udeležencem_kam se zahvaljujemo za sodelovanje, vse pa vabimo, da se nam pridružite v kolesarskem klubu Kolesarsko mesto na Stravi, saj bomo v prihodnje organizirali nove zanimive izzive.

Kot smo že omenili, smo morali zaradi ukrepov za preprečevanje Covid-19 odpovedati Sprehod s kolesi: kolesarim torej sem v sklopu Festivala sprehodov, UGM turo, na kateri bi si ogledali mariborske murale, kolesarsko turo Po poti Stare trte in pa Bike polo turnir. Vse dogodke imamo namen izvesti tekom leta, o čemer vas bomo seveda pravočasno obvestili!

Želimo vam obilo užitkov na kolesu in predvsem varno vožnjo!