Je Mestni park zaprt za kolesarje?

Redarji medobčinskega inšpektorata so se v Mariboru odločili za poostren nadzor nad kolesarji v Mestnem parku. Po njihovem vožnja koles v Mestnem parku ni dovoljena. V akciji, ki so jo zagnali sredi julija, ko je največ Mariborčanov na dopustu, so redarji izvajali poostren nadzor v Mestnem parku in zaenkrat podajali ustna opozorila. Vsakomur, ki ne bo upošteval opozoril redarjev pa grozi globa v višini 62,59 EUR.

V Mariborski kolesarski mreži takšne poteze ne pozdravljamo, saj si ne želimo, da bi z nepremišljenimi in arbitrarnimi akciji uničili dosedanja prizadevanja za spodbujanje kolesarjenja v Mariboru. Predvsem se nam zdi, da bi morali redarji bolj selektivno pristopiti do kršiteljev oz. objestnih kolesarjev, pri tem pa ne kaznovati prav vseh kolesarjev, ki so sicer do ostalih udeležencev obzirni.

Bilo bi dobro, da bi Mestna občina Maribor v sodelovanju z ostalimi deležniki določila tista območja, kjer je kolesarjenje dovoljeno in kje prepovedano. Prav tako bi bilo smiselno prevetriti zakonodajo s tega področja, predvsem pa bi to morali narediti na MOM, saj so ves čas akcije navajali napačne člene zakonodaje. Ob tem bi bilo smiselno zavzeti jasno stališče do kolesarjenja v območju “zelenih površin” Maribora. Argumentacija, ki jo je MOM uporabljala v zvezi s to akcijo bi se lahko interpretirala tudi tako, da je kolesarjenje prepovedano tudi v ostalih parkih, drevoredih in trgih. Stališče MKM je, da bi v Mariboru morali spodbujati sobivanje med različnimi udeleženci, morebitne kršitelje pa bi bilo smiselno ciljno opozarjati.

 

Območja dovoljenega kolesarjenja bi bilo smiselno določiti v sodelovanju med občino in ostalimi deležniki.

Povezave do ostalih novic v medijih:

https://4d.rtvslo.si/arhiv/tele-m/174552328

https://www.vecer.com/mestni-park-zaradi-posameznikov-prepoved-vsem-kolesarjem-6522803