Kje ste kolesarji? (Newsletter #1)

Pozdravljeni,
pošiljamo vam aktualne informacije Mariborske kolesarske mreže o prihajajočih dogodkih in zanimivih projektih. Vabimo vas, da se tudi sami kakšnega od dogodkov udeležite.
Čaj za kolesarje (in kolesarsko kulturo)
V okviru mednarodne kampanje International Winter Bike to Work Day, bomo tudi letos pripravili presenečenje vsem kolesarjem, ki poganjajo pedala v zimskem času. Z akcijo Čaj za kolesarje bomo nagradili vse kolesarje, ki so tudi pozimi ostali aktivni kolesarji. Dobimo se v sredo, 7.2.2018 od 16. ure dalje na Glavnem trgu in ostalih bližnjih ulicah mestnega središča.
Vabljeni ste, da tudi sami vpišete svojo kolesarsko pot v službo na spletni strani kampanje. https://winterbiketoworkday.org/ WBWD je sicer uradno v petek, 9.2. Mi smo svojo akcijo naredili prej, ker se z njo želimo navezati tudi na Slovenski kulturni praznik in pokazati, da je kolesarska kultura v Mariboru vedno bila živa.
Grazibor 2018
To je to! Že sedmo leto zapored se s kolesarskimi prijatelji iz Gradca dobimo na znameniti zimski kolesarski pravljici od Gradca do Maribora. Ta bo letos potekala v soboto, 17.2.2018. Pričetek kolesarjenja je ob 10. uri izpred Kusthausa v Gradcu. Isti dan bomo gostili Bajk party (do jutranjih ur) v naši kleti na MKM. Del ekipe MKM se bo v Gradec odpravil že v petek popoldne. S kolesi do Špilja in potem z vlakom do končne postaje – Bike Kitchen Graz. Tisti, ki bi želeli iti zraven, se nam čimprej javite.
Datumi prihodnjih akcij (ki so zaenkrat že potrjene):
22.3 – v sklopu svetovnega dneva vode se bo pripravila skupinska vožnja (izlet) ob reki Dravi po poti Dravske kolesarske poti znotraj območja MO Maribor. 24.5. – v sklopu svetovnega dneva parkov se bo izvedlo skupinsko kolesarjenje po poteh mariborskih parkov, drevoredov in celotnega zelenega sistema mesta. 31.5. – izvedli bomo kolesarsko parado oz. critical mass po ulicah Maribora. Z dogodkom se bomo pridružili nacionalni kampanji Pripelji srečo v službo, ki jo izvajata Urbanistični inštitut RS in Slovenska kolesarska mreža. 15.9. – izvedli bomo čistilno akcijo v sklopu nacionalne akcije Očistimo Slovenijo. S kolesi se bomo podali na čiščenje obrežja Drave in predvsem Dravske kolesarske poti. K akciji bomo povabili tudi potapljače, ribiče, gasilce in krajevne skupnosti vzdolž celotne trase. 22.9. – v sklopu dneva brez avtomobila bomo izvedli kolesarsko parado oz. kritično maso po ulicah Maribora.
Bajk kuhna / Bike Kitchen
Skupnostna kolesarska delavnica / samopopravljalnica je naš stalni program krepitve kolesarske skupnosti preko izmenjave znanj o popravljanju in nadgradnji koles. V okviru programa ponujamo brezplačno uporabo orodja, prostora in znanja. BK je odprta vsak petek od 16. do 20. ure. nahajamo se v kleti (na zvoncu pritisnete "KLET") Centra mobilnosti Maribor na Partizanski cesti 21.
Manifest civilne družbe
MKM se je pridružila k Manifestu civilne družbe za razvoj Slovenije in v delu, ki govori o kolesarjenju in mobilnosti tudi sodelovala. Gre za skupni odziv civilno družbenih organizacij na aktualne družbene probleme. Manifest si lahko pogledate na: http://www.umanotera.org/wp-content/uploads/2018/01/Manifest-civilne-družbe-za-razvoj-Slovenije.pdf
Odkrivamo Maribor
V terenski oddaji Radia Maribor, ki je potekala na Občini Ruše, je gostoval Josip Rotar (predsednik MKM), skupaj z ruškim županom, Urošem Razpetom. Tema oddaje je bilo rekreativno kolesarjenje in Dravska kolesarska pot. Link do oddaje: https://4d.rtvslo.si/arhiv/odkrivamo-maribor/174515492
Članarine 2018
Za vse, ki želite v letu 2018 imeti ugodnosti članstva ali postati novi člani, vas vabimo k plačilu članarine in vpisu. http://mkm.kolesarji.org/pridruzite-se/ Vse, ki še niste dobili članskih izkaznic, prosimo, da se nam javite.
Kolesarji vseh dežel – združite se 🙂
Ekipa MKM