Serija dogodkov v sklopu projekta “Klima moje soseske”

Z veseljem vam sporočamo, da Mariborska kolesarska mreža zaganja nov projekt Klima moje soseske!

Projekt naslavlja problematiko trajnostne mobilnosti v petih mariborskih soseskah in sicer: Nova vasPobrežje, Magdalena, Tezno in Center. V vsaki od naštetih mestnih četrti bomo na okoljski dan pripravili dogodek, seveda v povezavi s trajnostno mobilnostjo:

 • 15. maj – Svetovni dan podnebnih sprememb,
 • 31. maj – Svetovni dan športa,
 • 17. junij – Svetovni dan čistega zraka,
 • 7. julij – /
 • 22. september – Evropski dan brez avtomobila.

Na dogodkih se bomo prilagodili specifičnim potrebam oz. izzivom lokalne skupnosti oz. soseske,  prisotni bomo z mobilno popravljalnico koles za manjša popravila, kjer se boste lahko naučili nekaj osnov kako popraviti svoje kolo in izvaljali krajšo anketo o trajnostni mobilnosti med udeleženci. Dogodki bodo zasnovani v duhu športno-rekreativnega (bike polo, košarka…), kulturnega (nastop uličnih umetnikov) in poučnega (predavanja) programa.

Projekt Klima moje soseske sofinancira Mestna občina Maribor.


Kolektiv Mariborske kolesarske mreže išče prostovoljce_ke za pomoč pri pripravi in izvajanju projektu Klima moje soseske.

Si pogosto na kolesu in verjameš, da lahko kolesarjenje bistveno prispeva k izboljšanju stanja na našem planetu? Če imaš kakšno idejo in nam lahko pomagaš pri pripravi in izvedbi dogodkov, promociji kolesarjenja in širjenju zavedanja pomena trajnostne mobilnosti, te vabimo, da se nam pridružiš!

Kaj lahko pričakuješ?

 • Sklepanje novih poznanstev in sproščeno druženje z drugimi kolesarskimi navdušenci_kami,
 • pomoč pri izvajanju dogodkov v posameznih mestnih četrtih
 • teoretično in praktično pridobivanje znanja pod mentorstvom izkušenega kolesarskega mehanika na dogodkih v mestnih četrtih,
 • medsebojno izmenjavo izkušenj in znanj,
 • potrdilo o opravljenem prostovoljstvu.

Si…

 • … oseba, ki so ji blizu teme kolesarjenja, okolja in zdravja?
 • … oseba, ki bi rada aktivno sodelovala pri dogodkih promocije kolesarstva in trajnostne mobilnosti?
 • … oseba, ki živi v eni izmed naštetih mestnih četrti in bi rada rešila kak skupnostni problem?
 • … oseba, ki je vešča priprave, izvedbe in osnovne analize krajših raziskovalnih nalog?
 • … oseba, ki ima v malem prstu programe za oblikovanje in ki mora svojo kreativnost izražati nenehno?
 • … oseba, ki jo imajo drugi za guruja socialnih medijev?
 • … oseba, ki je blizu delo v skupini, ki uživa v spoznavanju novih ljudi in pridobivanju novih znanj?

Če se najdeš v čem od zgoraj naštetega, potem se prijavi!

Kako se prijaviš?

Tvojo prijavo lahko pošlješ na e-mail mkm.kolesarji@gmail.com. V primeru vprašanj nas lahko pokličeš na telefonsko številko 040 556 459 ali nam pišeš na zgornji e-mail naslov.


15. maja 2021, na dan Podnebnih sprememb, smo imeli prvi dogodek Klima moje soseske v NOVI VASI. Ob 10. uri smo se dobili_e ob tržnici Nova vas, kjer smo imeli_e postavljeno stojnico MKM. Na stojnici smo delili_e ankete Klima moje soseske, kakor tudi nalepke in letake MKM in Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Mehanik je prav tako nudil popravila koles, ki so prišla do izraza še posebej po terenskem ogledu. Terenski ogled sta vodila člana MKM in prostovoljca Marko Simerl in Kaja Pogačar. Pot je vodila po ulici Proletarskih brigad, na Cesto Pohorskega odreda, mimo Skate parka in se ustavila na mestu, kjer je načrtovan Park ob Pekerskem potoku, ki ga je predstavila Kaja Pogačar. Ogled se je končal z ogledom Kardeljeve ulice. Po krožni vožnji smo se udeleženci_ke vrnili nazaj do stojnice ob tržnici, kjer je krajši nagovor imel še Vinko Virtnik, predsednik Mestne četrti Nov vas in predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Maribor. Nato smo ob glasbi “v živo” dua Alien in Vesna pričakali 5 do 12ih in bili del programa V boju za kulturo Narodnega doma Maribor. Tako smo soboto zaključili v res sproščenem vzdušju ob odlični glasbi, ki nam je po muhasto deževnem dnevu naredila dan še posebej prijeten!

Klima moje soseske Nova vas
Klima moje soseske Nova vas
IMG_7749
Klima moje soseske Nova vas
IMG_7765
Klima moje soseske Nova vas
Klima moje soseske Nova vas
Klima moje soseske Nova vas
Klima moje soseske Nova vas

KDAJ:  Četrtek 17. 6. 2021 ob 18.00 uri

KJE: Zbirno mesto  ploščad Greenwich (pri tribuni) nad tunelom

Dogodek Klima moje soseske v mestni četrti POBREŽJE smo zaradi slabega vremena prestavili na 17. junij 2021, ob 18. uri. Dogodek se bo tako odvil na svetovni dan čistega zraka. Zbirno mesto dogodka ostane isto in bo na ploščadi Greenwich pri tribuni nad tunelom, kjer vas bomo pričakali s stojnico MKM. Na stojnici bo vaše kolo lahko deležno prve pomoči, ki jo bo nudil naš mehanik. Poleg prve pomoči, bo naš mehanik z veseljem delil tudi koristne nasvete, kako vzdrževati kolo. Od zbirnega mesta se bomo s kolesi odpravili_e na krožno vožnjo po soseski, kjer si bomo ogledali_e primere dobrih praks in perečih problemov, ki jih je potrebno rešiti. Med krožno vožnjo se bomo ustavili tudi v zelenih pljučih Maribora, Stražunskem gozdu, kjer nam bo Andreja Senegačnik iz Zavoda RS za varstvo narave predstavila nekaj njegovih vsebin, naravovarstveni pomen, groženje in potencial, ki ga ima kot gozd v urbanem prostoru. Po krožni vožnji se bomo vrnili_e do stojnice na Greenwichu, kjer se bomo lahko na varni razdalji še malce družili_e.

Vsi lepo vabljeni_e!

PS: V primeru slabega vremena bomo dogodek prestavili!

 


V ponedeljek 31. 5. 2021 smo na Svetovni dan športa izvedli dogodek Klima moje soseske v mestni četrti Magdalena. Zbrali smo se ob košarkarskem igrišču v Magdalenskem parku. Kot se za Svetovni dan  športa spodobi, je bil dogodek športno obarvan. Tako smo v sodelovanju s SZOTK (Slovenska zveza za javno Zdravje, okolje in tobačno kontrolo) pripravili košarkarski poligon na katerem je sodelovalo 18 košarkašev_ic. Udeleženci_ke so opravili_e z poligonom dvakrat in najhitrejši tekmovalec vsakega teka, je prejel nagrado v obliki košarkarske žoge. Seveda je na dogodku bil prisoten tudi naš mehanik, ki je udeležencem_kam, brezplačno servisiral kolesa. Dogodek je bil tudi kulturno obarvan, saj sta za glasbo “v živo” skrbela Alien in Vesna. Da pa dogodek ni bil samo športne narave, smo izvedli tudi terenski ogled soseske Magdalena. Sprehod nas je vodil iz parka Magdalena mimo števca kolesarjev, čez podvoz pod železniško progo, vse do mini gozdička Miyawaki, kjer nam je Maja Repina povedala več o samem projektu zasaditve gozdička in njegovih učinkih na sosesko. Po sprehodu smo se vrnili_e do stojnice ob košarkarskem igrišču v parku Magdalena, kjer smo v sproščenem vzdušju zaključili_e dogodek.

Klima moje soseske Magdalena 1
Klima moje soseske Magdalena 2
Klima moje soseske Magdalena 3
Klima moje soseske Magdalena 4
Klima moje soseske Magdalena 5
Klima moje soseske Magdalena 6
Klima moje soseske Magdalena 7
Klima moje soseske Magdalena 8
Klima moje soseske Magdalena 9
Klima moje soseske Magdalena 10
Klima moje soseske Magdalena 11
Klima moje soseske Magdalena 12
Klima moje soseske Magdalena 13
Klima moje soseske Magdalena 14
Klima moje soseske Magdalena 15
Klima moje soseske Magdalena 16
Klima moje soseske Magdalena 17
Klima moje soseske Magdalena 18
Klima moje soseske Magdalena 19
Klima moje soseske Magdalena 20
Klima moje soseske Magdalena 21
Klima moje soseske Magdalena 22
IMG_8042
Klima moje soseske Magdalena 24
Klima moje soseske Magdalena 25
Klima moje soseske Magdalena 26
Klima moje soseske Magdalena 27
Klima moje soseske Magdalena 28

KDAJ: V soboto 7. 7. 2021 ob 18.00 uri

KJE: Zbirno mesto MČ Tezno, Bevkova 2

Vsebina v pripravi.


KDAJ: V sredo 22. 9. 2021 ob 10.00 uri

KJE: Zbirno mesto Glavni trg

Vsebina v pripravi.