Zaključili smo serijo dogodkov v sklopu projekta “Klima moje soseske”

Projekt Klima moje soseske naslavlja problematiko trajnostne mobilnosti v petih mariborskih soseskah in sicer: Nova vasPobrežje, Magdalena, Tezno in Center. V vsaki od naštetih mestnih četrti smo na okoljski dan pripravili dogodek, seveda v povezavi s trajnostno mobilnostjo:

  • 15. maj – Svetovni dan podnebnih sprememb,
  • 31. maj – Svetovni dan športa,
  • 17. junij – Svetovni dan čistega zraka,
  • 22. september – Evropski dan brez avtomobila,
  • 25. september – /.

Na dogodkih smo se prilagodili specifičnim potrebam oz. izzivom lokalne skupnosti oz. soseske,  prisotni smo bili z mobilno popravljalnico koles za manjša popravila, kjer ste se lahko naučili nekaj osnov kako popraviti svoje kolo in izvaljali krajšo anketo o trajnostni mobilnosti med udeleženci. Dogodki so bili zasnovani v duhu športno-rekreativnega (kolesarjenje, košarka…), kulturnega (nastop uličnih umetnikov) in poučnega (predavanja) programa.

Poročila s posameznih dogodkov in spletno anketo najdete spodaj.

Projekt Klima moje soseske sofinancira Mestna občina Maribor.

Na vseh dogodkih izvajamo anketo Klima moje soseske, s katero zbiramo podatke o potovalnih navadah občanov_k in seveda predloge ter pripombe na trenutno prometno ureditev. Zelo bomo veseli, če boste anketo rešili tudi vi_e v spletni obliki spodaj ali na tej povezavi.

Zahvaljujemo se vam za sodelovanje!


15. maja 2021, na dan Podnebnih sprememb, smo imeli prvi dogodek Klima moje soseske v NOVI VASI. Ob 10. uri smo se dobili_e ob tržnici Nova vas, kjer smo imeli_e postavljeno stojnico MKM. Na stojnici smo delili_e ankete Klima moje soseske, kakor tudi nalepke in letake MKM in Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Mehanik je prav tako nudil popravila koles, ki so prišla do izraza še posebej po terenskem ogledu. Terenski ogled sta vodila člana MKM in prostovoljca Marko Simerl in Kaja Pogačar. Pot je vodila po ulici Proletarskih brigad, na Cesto Pohorskega odreda, mimo Skate parka in se ustavila na mestu, kjer je načrtovan Park ob Pekerskem potoku, ki ga je predstavila Kaja Pogačar. Ogled se je končal z ogledom Kardeljeve ulice. Po krožni vožnji smo se udeleženci_ke vrnili nazaj do stojnice ob tržnici, kjer je krajši nagovor imel še Vinko Virtnik, predsednik Mestne četrti Nov vas in predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Maribor. Nato smo ob glasbi “v živo” dua Alien in Vesna pričakali 5 do 12ih in bili del programa V boju za kulturo Narodnega doma Maribor. Tako smo soboto zaključili v res sproščenem vzdušju ob odlični glasbi, ki nam je po muhasto deževnem dnevu naredila dan še posebej prijeten!

Klima moje soseske Nova vas
Klima moje soseske Nova vas
IMG_7749
Klima moje soseske Nova vas
IMG_7765
Klima moje soseske Nova vas
Klima moje soseske Nova vas
Klima moje soseske Nova vas
Klima moje soseske Nova vas

Dogodek Klima moje soseske v mestni četrti POBREŽJE je potekal 17. junija 2021, na svetovni dan čistega zraka. Ker je bil dan izredno vroč, smo se zbrali v senci pod krošnjo drevesa v bližini tribune na Greenwichu. Kot na vseh preteklih dogodkih je tudi tokrat naš mehanik brezplačno popravljal kolesa in nudil koristne nasvete, kako vzdrževati kolo.
Ključni del dogodka je predstavljala krožna vožnja po soseski, ki jo je vodil Matej Moharič (Univerza v Mariboru). Pot nas je najprej vodila do Stražunskega gozda, kjer nam je Andreja Senegačnik iz Zavoda RS za varstvo narave na zelo zanimiv način predstavila pomen, groženje in potencial, ki ga ima kot gozd v urbanem prostoru. Ker ob sprehodu v gozdu, kar pozabimo na krošnje dreves, je posebej zanimivo bilo opazovanje krošenj s pomočjo ogledal. Po postanku v Stražunu smo se odpravili  na Ulico Veljka Vlahoviča, kjer smo si ogledali odlično rešitev osvetljevanja prehodov za pešce_ke v nočnem času, ki izdatno pripomore k njihovi varnosti. Pot smo nadaljevali na Šolski ulici, ki je primer dobre idejne ureditve prostora, a zelo šepa pri njeni realizaciji, saj je cesta polna lukenj in res v slabem stanju. Nazadnje smo si ogledali pereč problem za kolesarje_ke na Ulici IVX. divizije in Osojnikovi ulici. Ne glede na to, da obe ulici uporablja res veliko kolesarjev_ark, jima manjka osnovna kolesarska infrastruktura. Upamo, da se bo to v kratkem spremenilo. Krošnjo vožnjo smo zaključili na stojnici MKM na Greenwichu, kjer smo v senci še malce poklepetali in zaključili prijeten dogodek. Posebej bi se zahvalili Mateju Mohariču, ki nam je pri izvedbi dogodka bil v veliko pomoč.

Spodaj še nekaj utrinkov iz dogodka na Pobrežju.

Klima moje Soseske Pobrežje 1
Klima moje Soseske Pobrežje 2
Klima moje Soseske Pobrežje 3
Klima moje Soseske Pobrežje 4
Klima moje Soseske Pobrežje 5
Klima moje Soseske Pobrežje 6
Klima moje Soseske Pobrežje 7
Klima moje Soseske Pobrežje 8
Klima moje Soseske Pobrežje 9
Klima moje Soseske Pobrežje 10
Klima moje Soseske Pobrežje 11
Klima moje Soseske Pobrežje 12
Klima moje Soseske Pobrežje 13

 


V ponedeljek 31. 5. 2021 smo na Svetovni dan športa izvedli dogodek Klima moje soseske v mestni četrti Magdalena. Zbrali smo se ob košarkarskem igrišču v Magdalenskem parku. Kot se za Svetovni dan  športa spodobi, je bil dogodek športno obarvan. Tako smo v sodelovanju s SZOTK (Slovenska zveza za javno Zdravje, okolje in tobačno kontrolo) pripravili košarkarski poligon na katerem je sodelovalo 18 košarkašev_ic. Udeleženci_ke so opravili_e z poligonom dvakrat in najhitrejši tekmovalec vsakega teka, je prejel nagrado v obliki košarkarske žoge. Seveda je na dogodku bil prisoten tudi naš mehanik, ki je udeležencem_kam, brezplačno servisiral kolesa. Dogodek je bil tudi kulturno obarvan, saj sta za glasbo “v živo” skrbela Alien in Vesna. Da pa dogodek ni bil samo športne narave, smo izvedli tudi terenski ogled soseske Magdalena. Sprehod nas je vodil iz parka Magdalena mimo števca kolesarjev, čez podvoz pod železniško progo, vse do mini gozdička Miyawaki, kjer nam je Maja Repina povedala več o samem projektu zasaditve gozdička in njegovih učinkih na sosesko. Po sprehodu smo se vrnili_e do stojnice ob košarkarskem igrišču v parku Magdalena, kjer smo v sproščenem vzdušju zaključili_e dogodek.

Klima moje soseske Magdalena 1
Klima moje soseske Magdalena 2
Klima moje soseske Magdalena 3
Klima moje soseske Magdalena 4
Klima moje soseske Magdalena 5
Klima moje soseske Magdalena 6
Klima moje soseske Magdalena 7
Klima moje soseske Magdalena 8
Klima moje soseske Magdalena 9
Klima moje soseske Magdalena 10
Klima moje soseske Magdalena 11
Klima moje soseske Magdalena 12
Klima moje soseske Magdalena 13
Klima moje soseske Magdalena 14
Klima moje soseske Magdalena 15
Klima moje soseske Magdalena 16
Klima moje soseske Magdalena 17
Klima moje soseske Magdalena 18
Klima moje soseske Magdalena 19
Klima moje soseske Magdalena 20
Klima moje soseske Magdalena 21
Klima moje soseske Magdalena 22
IMG_8042
Klima moje soseske Magdalena 24
Klima moje soseske Magdalena 25
Klima moje soseske Magdalena 26
Klima moje soseske Magdalena 27
Klima moje soseske Magdalena 28

Dogodek Klima moje soseske v mestni četrti TEZNO se je odvil 25. 9. 2021. Dogodek je potekal v sklopu projekta “Tezno deluje” Zavoda PIP in drugih organizacij, ki si prizadevamo vzpodbuditi povezovanje prebivalcev mestne četrti Tezno z nevladnimi organizacijami, Mestno občino Maribor in ostalimi deležniki, ki neprofitno delajo z ljudmi. Dogodek je potekal na košarkarskem igrišču zraven vrtca Mehurčki.  MKM je kot na prejšnjih dogodkih tudi tokrat omogočal brezplačne kolesarske servise in koristne nasvete, kako vzdrževati kolo. Novost na tem dogodku je bila krožna vožnja po soseski, na kateri si to pot nismo ogledali_e primerov dobrih praks in problemov, ampak smo se s kolesi peljali_e do vseh vstopnih točk na Tezno in jih ocenili_e. Ocene smo podali_e v 4 kategorijah: občutek varnosti, atraktivnost/udobje, neposredna povezanost in zahtevnost izvedbe optimizacije. Tako smo ocenili_e 9 vstopnih točk oz. poti na Tezno in ugotovili_e, da je Tezno sicer zelo dobro dostopno oz. povezano z okoliškimi mestnimi četrtmi, a so te povezave kolesarjem_kam zelo neprijazne. Glede na ogromno možnosti za napredek kolesarske infrastrukture in resnično dobrih predispoziciji Tezna, nas ob predpostavki prihodnjih investicij v urejanja kolesarske infrastrukture za razvoj kolesarjenja v tem delu mesta ne rabi skrbeti. Ob vrnitvi iz krožne vožnje je na košarkarskem igrišču že potekal turnir v ulični košarki. Po dolgem času so na košarkarskem igrišču ponovno goreli reflektorji, ki so omogočali igro tudi, ko se je dan že prevesil v noč. Vsi prisotni_e smo se strinjali_e, da bi reflektorji morali na nek način delovati tudi, kadar na igrišču ne potekajo dogodki. Upamo, da se bo to v prihodnje spremenilo in bo igrišče tudi v večerih pritegnilo večje število ljudi, kot na dan tega dogodka! Uraden del dogodka se je zaključil z podelitvijo nagrad zmagovalcem košarkarskega turnirja, kateri je sledilo sproščeno druženje ob glasbi in igrami z žogo.  Utrinke iz dogodka si lahko ogledate v spodnji galeriji.

KLIMA MOJE SOSESKE TEZNO 24
KLIMA MOJE SOSESKE TEZNO 1
KLIMA MOJE SOSESKE TEZNO 2
KLIMA MOJE SOSESKE TEZNO 3
KLIMA MOJE SOSESKE TEZNO 4
KLIMA MOJE SOSESKE TEZNO 5
KLIMA MOJE SOSESKE TEZNO 6
KLIMA MOJE SOSESKE TEZNO 7
KLIMA MOJE SOSESKE TEZNO 8
KLIMA MOJE SOSESKE TEZNO 9
KLIMA MOJE SOSESKE TEZNO 10
KLIMA MOJE SOSESKE TEZNO 11
KLIMA MOJE SOSESKE TEZNO 12
KLIMA MOJE SOSESKE TEZNO 13
KLIMA MOJE SOSESKE TEZNO 14
KLIMA MOJE SOSESKE TEZNO 27
KLIMA MOJE SOSESKE TEZNO 15
KLIMA MOJE SOSESKE TEZNO 16
KLIMA MOJE SOSESKE TEZNO 17
KLIMA MOJE SOSESKE TEZNO 25
KLIMA MOJE SOSESKE TEZNO 26
KLIMA MOJE SOSESKE TEZNO 18
KLIMA MOJE SOSESKE TEZNO 19
KLIMA MOJE SOSESKE TEZNO 20
KLIMA MOJE SOSESKE TEZNO 21
KLIMA MOJE SOSESKE TEZNO 22
KLIMA MOJE SOSESKE TEZNO 23

Eden izmed vrhuncev MKM v sklopu ETM 2021 je bil dogodek “Klima moje soseske Center”, katerega smo pripravili v sodelovanju z Mestno četrtjo Center. Dogodek se je odvijal 21. 9. 2021, stojnico, na kateri smo omogočali med drugim tudi popravila koles smo postavili na Grajskem trgu. V sklopu dogodka smo tudi opravili_e obhod po soseski. Najprej smo se odpravili do Gregorčičeve ulice, kjer nam je projektantka Petra Krištof predstavila kako bo potekala prenova tega dela centra mesta. Predstavitev je bila nadvse zanima in upamo, da bodo predstavljene rešitve dobro sprejete in bodo doprinesle nov kamenček v mozaik trajnostne mobilnosti mesta Maribor. Pot smo nadaljevali do semaforja Safelight pri I. Gimnaziji Maribor. Semafor se je posodobil v okviru projekta Po kreativni poti do znanja, kjer je več partnerjev (Univerza v Mariboru, Nigrad, Swarco) implementiralo več funkcijski semafor, ki dodatno opozarja pešce na rdečo luč pri prečkanju ceste. Obhod smo zaključili_e pri Mariborski občini, kjer smo se seznanili_e z novim prometnim znakom, ki omogoča zavijanje avtomobilom desno pri rdeči luči. Nato smo se vrnili_e, do stojnice na Grajski trg. Dogodek je potekal v zelo sproščenem vzdušju, za katerega je dodatno skrbel harmonikaš Danijel Marinič.
Klima moje soseske Center 1
Klima moje soseske Center 2
Klima moje soseske Center 3
Klima moje soseske Center 4
Klima moje soseske Center 5
Klima moje soseske Center 6
Klima moje soseske Center 7
Klima moje soseske Center 8
Klima moje soseske Center 9
Klima moje soseske Center 10
Klima moje soseske Center11