Evropski teden mobilnosti je za nami!

Med 16. in 22. septembrom je potekal Evropski teden mobilnosti 2021 (v nadaljevanju ETM). Letos  je potekal ETM pod sloganom: Živi zdravo. Potuj trajnostno.  Tudi letošnji ETM je bil zaradi korona virusa in z njim povezanih ukrepov rahlo okrnjen. Več o dogodkih Mariborske kolesarske mreže v sklopu ETM 2021 spodaj.

Dobrodelna predaja koles 

Evropski teden mobilnosti smo otvorili z tiskovno konferenco na Mali tržnici, kjer je med drugimi tudi Josip Rotar predstavil dogodke MKM v sklopu ETM 2021. Po tiskovni konferenci je sledila dobrodelna predaja koles Krpan  Zavetišču za brezdomce CSD in Zavetišču za brezdomce Karitas. Podelitev so izvedli v imenu Mariborske občine župan Saša Arsenovič in podžupan Samo Peter Medved, ter v imenu MKM Josip Rotar. Vesli nas, da so kolesa prišla v prave roke in upamo na še kakšno podobno akcijo v prihodnje.

Kolesarske poti UGM: Sodobna umetnost v javnem prostoru

16. 9. smo se skupaj z Uršo Rotman iz UGM podali_e po kolesarskih poteh sodobne umetnosti v javnem prostoru. Pot smo pričeli_e pred UGM in jo nadaljevali do Židovskega trga, kjer smo spoznali_e kip »pet organskih nevarnosti« Marijana Mirta in klop iz projekta  “Zgodba o klopeh in ljudeh”, ki krasi Židovski trg. Na poti do parka smo se ustavili_e še pred NKBM in si ogledali_e eno izmed redkih fontan v mestu, katera je bila postavljena z zasebnih denarjem in je v javnem prostoru. Posebno pozornost smo posvetili_e geopunkturnemu krogu avtorja Marka Pogačnika, ki se nahaja v mestnem parku. Posvečen je elementarnemu srcu Evrope in vlogi Maribora v njegovi celoti. Ne glede na slabše vreme, smo na turi izjemno uživali_e in upamo, da bomo v prihodnjem letu uspešno sodelovanje z UGM nadaljevali.

Klima moje soseske Center

Eden izmed vrhuncev MKM v sklopu ETM 2021 je bil dogodek “Klima moje soseske Center”, katerega smo pripravili v sodelovanju z Mestno četrtjo Center. Stojnico, na kateri smo omogočali med drugim tudi popravila koles smo postavili na Grajskem trgu. V sklopu dogodka smo tudi opravili_e obhod po soseski. Najprej smo se odpravili do Gregorčičeve ulice, kjer nam je projektantka Petra Krištof predstavila kako bo potekala prenova tega dela centra mesta. Predstavitev je bila nadvse zanima in upamo, da bodo predstavljene rešitve dobro sprejete in bodo doprinesle nov kamenček v mozaik trajnostne mobilnosti mesta Maribor. Pot smo nadaljevali do semaforja Safelight pri I. Gimnaziji Maribor. Semafor se je posodobil v okviru projekta Po kreativni poti do znanja, kjer je več partnerjev (Univerza v Mariboru, Nigrad, Swarco) implementiralo več funkcijski semafor, ki dodatno opozarja pešce na rdečo luč pri prečkanju ceste. Obhod smo zaključili_e pri Mariborski občini, kjer smo se seznanili_e z novim prometnim znakom, ki omogoča zavijanje avtomobilom desno pri rdeči luči. Nato smo se vrnili_e, do stojnice na Grajski trg. Dogodek je potekal v zelo sproščenem vzdušju, za katerega je dodatno skrbel harmonikaš Danijel Marinič.
Klima moje soseske Center 1
Klima moje soseske Center 2
Klima moje soseske Center 3
Klima moje soseske Center 4
Klima moje soseske Center 5
Klima moje soseske Center 6
Klima moje soseske Center 7
Klima moje soseske Center 8
Klima moje soseske Center 9
Klima moje soseske Center 10
Klima moje soseske Center11

Na žalost smo bili primorani kolesarske zajtrke v sklopu ETM 2021 zaradi pogoja PCT in z njim povezanih komplikacij pri izvedbi dogodka odpovedati.

Kolesarski izlet, ki ga organizira Regionalna razvojna agencija za Podravje – Maribor v sodelovanju z MKM je bil prestavljen. Znan je nov datum in sicer bo to 2. 10. 2021. Zbor bo na dvorišču Centra mobilnosti Maribor, na Partizanski 21, kjer bomo spili_e kavo in nekaj prigriznili_e. Nato bomo krenili_e po Dravski kolesarski poti – Drava Bike – proti Rušam, z namenom predstavitve novega odseka na tem delu trase. Vmes se bomo ustavili_e pri različnih ponudnikih dobrot in imeli_e tudi možnost veslati po reki Dravi. Na izlet se lahko prijavite na info@dravabike.si.

Lov na zaklad podaljšan do 3. 10. 2021

V sklopu ETM 2021 smo pripravili Lov na zaklad, našo preverjeno  igro po ulicah Maribora. Tokratni lov na zaklad, že tretji po vrsti, pripravljamo v sodelovanju z  EIT Urbana mobilnost RIS Hub Slovenija. Cilj igre Lov na zaklad je, da skupina ljudi na kolesih potuje od točke do točke ter rešuje namige, ki jih prejme na vsaki točki. Med vsemi skupinami, ki bodo uspešno zaključile Lov na zaklad bomo izžrebali nagrade. Glavna nagrada je družinska karta za Terme Ptuj, za praktične nagrade, pa bo poskrbela športna trgovina Decathlon.si. Lov na zaklad smo podaljšali do 3. 10. 2021, tako da vabljeni_e da ob prelepem vikendu, ki se nam obeta preizkusite tokratno različico. Prijave in več informacij o Lovu na zaklad najdete tukaj.

Strava izziv “Goni z menoj v toplice”

Strava izziv “Goni z menoj v toplice”, ki ga prav tako pripravljamo v sodelovanju z EIT Urbana mobilnost RIS Hub Slovenija se je začel že v ponedeljek 13. 9. Za sodelovanje v izzivu se morate včlaniti v naš kolesarski klub na Stravi Kolesarsko mesto (skenirajte kodo spodaj). Če še niste utegnili_e nič ne de, saj bo izziv trajal kar dva meseca in sicer do 14. 11.. Kot že samo ime pove, bodo nagrade karte za toplice v Termah Ptuj, tako da zajahajte kolo in si “prigonite” karte za toplice!