Priprave na kolesarjenje

Pregled kolesa

Pred začetkom kolesarjenja moramo poskrbeti, da je kolo tehnično brezhibno in da zadošča vsem zakonskim predpisom. Kolo najlažje pregledamo po M-metodi, ki nam bo vzela 2-3 minute. Takšen pregled je smiselno opraviti vedno preden se odpravimo na kolo. Na ta način bomo najlažje preprečili neljube dogodke, ki so lahko posledice tehničnih pomanjkljivosti kolesa.

M metoda je zelo praktičen način pregleda kolesa, saj si jo enostavno zapomnimo po obliki črke M. Pri tej metodi preverimo 8 najpomembnejših točk kolesa.

1. Preverimo sprednje kolo. Pregled začnemo s sprednjim kolesom. Najprej preverimo, ali je kolo ustrezno pritrjeno in se vrti. Nato preverimo, ali je pnevmatika napolnjena in ni obrabljena, poškodovana ali deformirana.

2. Preverimo sprednje zavore. Pregled nadaljujemo s sprednjimi zavorami. Preverimo, ali zlahka dosežemo zavorne ročice in ali zavore dobro prijemljejo.

3. Preverimo krmilo.  Krmilo se mora zlahka vrteti v vse smeri, a hkrati biti ustrezno pričvrščeno.

4. Preverimo okvir. Prepričamo se, da okvir nima razpok, zlasti na mestih zvarov.

5. Preverimo verigo in zobnike. Veriga mora biti na kolesu vselej dobro namazana. Pedali in gonilka se morajo dobro vrteti.

6. Preverimo položaj na kolesu. Položaj kolesarja na kolesu je zelo pomemben, zato preverimo ali je sedež dobro pritrjen in ali se lahko, ko sedimo na njem, preprosto dotaknemo pedal s peto.

7. Preverimo zadnje zavore. Kot smo sprednje, preverimo tudi zadnje zavore. Prevrimo, ali zlahka dosežemo zavorne ročice in ali zavore dobro prijemljejo.

8. Preverimo  zadnje kolo. Pregled zaključimo z zadnjim kolesom. Preverimo, ali je kolo ustrezno pritrjeno in se vrti. Nato preverimo, ali je pnevmatika napolnjena in ni obrabljena, poškodovana ali deformirana.

Tako smo preverili, ali je kolo ustrezno, da se z njim lahko odpravimo na pot.

 

Kolesarska čelada

Pred kolesarjenjem, predvsem z otroci, ne smemo pozabiti na kolesarsko čelado. Kolesarska čelada je obvezna za vse kolesarje do dopolnjenega 18. leta starosti.  Čelado moramo imeti med vožnjo ustrezno in pravilno pritrjeno. Zavedati se moramo, da s kolesarsko čelado ne bomo preprečili nesreče, ampak bomo z njeno pomočjo preprečili resne poškodbe glave.

Poglejmo, kaj moramo vedeti o nošenju čelade.

  • Vedno moramo imeti pravo velikost čelade – čelada, ki je premajhna ali prevelika, nas ne bo ustrezno zaščitila.
  • Čelada nam mora biti udobna in se prilegati obliki glave!
  • Vedno moramo imeti pas pravilno nastavljen:
  1. Pasova v obliki črke V se morata združiti pod našim ušesom
  2. Sponka mora biti vpeta
  3. med paščkom in brado mora biti približno za dva prsta
  • Čelado si moramo z mehanizmom na zadnji strani vedno ustrezno nastaviti, da je čelada fiksna a hkrati udobna.