Uspešno zaključen Evropski teden mobilnosti 2020

Pa je za nami Evropski teden mobilnosti 2020! Bil je več kot uspešen, saj smo v tednu med 16. in 22. septembrom izvedli kar 11 dogodkov in izzivov!

Na Mariborski kolesarski mreži smo v Evropski teden mobilnosti vstopili v sredo zjutraj s tradicionalnim kolesarskim zajtrkom. Zajtrke smo nato izvajali vsak delovnik na različnih lokacijah v Mariboru. Veseli nas, da nas ogromno ljudi že pozna in se z veseljem ustavijo na zajtrku in kavi. Nekaj utrinkov z zajtrkov si lahko ogledate spodaj.

 

Ste v mestu že zasledili_e  nagrajene plakate našega natečaja za oblikovalce_ke Sobivanje v mestih? Če še ne, vam lahko damo namig, da se malo sprehodite po Slovenski ulici, Gosposki ulici, Glavnem trgu, Trgu Leona Štuklja, Lentu in še 3 drugih lokacijah, kjer jih boste lahko občudovali v živo. Plakati so res lična popestritev mestnega jedra, hkrati pa nosijo močno sporočilno vrednost, da je doseganje kulture sobivanja med različnimi uporabniki_cami prostora v mestu mogoče! Spodnji sliki naj služita kot vabilo za sprehod po mestu in iskanju nagrajenih plakatov!

 

 

V sredo zvečer smo na dvorišču Centra mobilnosti Maribor izvedli uradno otvoritev ETM 2020 v Mariboru z okroglo mizo na temo trajnostne mobilnosti po COVID-19. Okroglo mizo je moderiral Josip Rotar. Udeleženci so lahko prisluhnili pogledom na trajnostno mobilnost z različnih plati. Gostje so bili:

  • doc. dr. MARJAN LEP, univ. dipl. inž. grad. s Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo v Mariboru,
  • dr. SAMO PETER MEDVED, univ. dipl. inž. grad., podžupan Mestne občine Maribor,
  • Marjeta Benčina, Focus, društvo za sonaraven razvoj.

Pogovor si lahko ogledate v videu spodaj!

https://www.facebook.com/mkm.kolesarji.org/videos/246241740022694/

 

V soboto smo premierno izvedli kolesarski Lov na zaklad. Skozi izziv “iskanja zaklada” so udeleženke in udeleženci spoznale_i Maribor. Z reševanjem serije zanimivih nalog so potovali od lokacije do lokacije in seveda na koncu do cilja, kjer se je skrival zaklad. Lova na zaklad se je udeležilo 7 skupin. S pomočjo sponzorja dogodka, Pizzerije Ali, samo uspeli nagraditi prav vsako udeleženo skupino! Zmagovalna skupina Štel, pa je dodatno poleg družinske pice prejela še bon za servis koles na Mariborski kolesarski mreži v vrednosti 100 €. Glede na nasmejane obraze in pozitiven odziv vseh udeležencev_k, tako otrok kot staršev, bomo lov na zaklad še ponovili! Spodaj pa si lahko pogledate nekaj fotografskih utrinkov z dogodka.

 

Tudi nedelja ni minila brez dogodka. V prelepem sončnem nedeljskem dopoldnevu smo skupaj s prostovoljci MKM in s pomočjo Prostovoljskega gasilskega društva Maribor mesto na prenovljenem Glavnem trgu posneli flash mob z naslovom Sobivanje! Prenovljen Glavni trg je sedaj zaprt za motorni promet in tako na voljo pešcem_kam in kolesarjem_kam! Ker velikokrat slišimo pritožbe enih čez druge in obratno smo z izpeljano akcijo želeli pokazati, da je doseganje kulture sobivanja med različnimi uporabniki_cami prostora v mestu mogoče! Akcija je povezala pešce_ke, ki so s telesi ustvarili ogrodje kolesa in kolesarje_ke, ki so s skupinsko vožnjo v krogu ponazorili kolesa. Skupaj so tako tvorili kolo, ki je bilo lepo vidno z višine. Utrinke z akcije in video si lahko pogledate spodaj.

 

Ponedeljek je zaznamoval ogled prenovljene železniške postaje in varne kolesarnice pri železniški postaji Kolesodvor, ki skupaj tvorita res odlično kombinacijo trajnostne mobilnosti za vse, ki ne prihajajo iz Maribora. Več v spodnji galeriji.

 

V torek smo skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu že tradicionalno izvajali akcijo Bistro glavo varuje čelada, s katero se trudimo oblikovati pozitiven odnos do uporabe kolesarskih in drugih varnostnih čelad ter spodbujamo njihovo uporabo. Učenci_ke kolesarji_ke so na prireditvi organizirano spoznavali značilnosti prometnih ureditev v naselju, spoznavali nujnost varnega kolesarjenja in uporabe zaščitnih sredstev za lastno varnost. Na prireditvi so bila organizirana tekmovanja v spretnostni vožnji in druge aktivnosti. Prav tako smo bili prisotni z mobilno popravljalnico koles, tako da smo zagotovili, da imajo učenci_ke izpravna kolesa in so kar se da varni v prometu.

 

Naš uspešen zaključek Evropskega tedna mobilnosti pa se je zgodil 22. septembra ob polnoči. Kako to, se vprašate? Enostavno, takrat se je namreč zaključil Jesenski kolesarski izziv Mariborske kolesarske mreže 2020. Izziv je trajal ves čas Evropskega tedna mobilnosti. Na njem je sodelovalo 15 udeležencev_k, ki so skupaj prevozili 1265 kilometrov. Seveda eni več, drugi manj. Zmagovalec izziva je s 327 prevoženimi kilometri postal Andrej Rojc, ki je tako prejel bon za servis kolesa na Mariborski kolesarski mreži v vrednosti 40 €. Na stopničke sta se še uvrstila Dejan Šabeder, na drugo mesto, ki je prevozil 273,98 kilometra in na tretje mesto Robert E. Ferlinc, z 226,64 prevoženih kilometrov. Četrto in peto mesto in s tem praktične nagrade, sta zasedla Marko Renčelj in Josip Rotar. Prav tako pa prejmejo vsi udeleženci_ke, ki so prevozili več kot 10 kilometrov tudi 10% popust na servis na Mariborski kolesarski mreži.

 

Veseli nas, da ste se v tako velikem številu udeležili naših dogodkov in s tem prispevali svoj delež, k prizadevanju za trajnostno mobilnost v Mariboru! Vsem, ki ste nam kakor koli pomagali pri pripravi in izvedbi dogodkov Evropskega tedna mobilnosti 2020, se iz srca zahvaljujemo!