Dan za spremembe 2022 – SOUSTVARJAMO SKUPNOST

Mariborska kolesarska mreža (MKM) bo v okviru Dneva za spremembe 9. aprila 2022 pripravila dan odprtih vrat in v sklopu projekta Klima moje soseske 2022 izvedla prvo serijo meritev kakovosti zunanjega zraka (delci PM 2.5). Meritve bomo izvedli s senzorji, pritrjenimi na kolesa naših prostovoljk_cev. Naše ugotovitve bodo lahko služile kot izhodišče za trajnostne spremembe prometne ureditve v mestu.

Program:

Ob 10.00 uri se na dvorišču Centra mobilnosti Maribor, Partizanska cesta 21, 2000 Maribor dobimo s prostovoljkami_ci in vso zainteresirano javnostjo. Za začetek v neformalnem vzdušju popijemo kavo in se bolje spoznamo. Sledil krajša predstavitev delovanja Mariborske kolesarske mreže in Centra mobilnosti Maribor ter ogled naših prostorov, med drugim tudi kolesarske delavnice, kjer izvajamo naš skupnostni program »Bajk kuhna«. Ta je namenjen učenju in popravljanju koles po principu “naredi sama_”. V Bajk kuhni se lahko udeleženke_ci naučijo same_i popravljati kolo, pri tem pa so jim na voljo orodje in nasveti naših prostovoljk_cev, izkušenih kolesarskih mehaničark_kov.

Sledi osrednji del dogodka, predstavitev projekta Klima moje soseske 2022. Projekt je nadaljevanje uspešne zgodbe preteklega leta – z zanimivo nadgradnjo. Letos namreč s pomočjo prostovoljk_cev izvajamo merjenje kakovosti zunanjega zraka (PM 2,5) v ciljnih mestnih četrteh, v soboto konkretno v mestni četrti Koroška vrata. Meritve bomo izvedli na ključnih prometnicah, po katerih poteka večina dnevnih migracij. Hkrati pa bomo za primerjavo preverili kakovost zraka tudi na manj obremenjenih alternativnih trasah. Res nas že zanima, kakšni bodo rezultati!

Če bi tudi ti rada_ pobliže spoznala_ delovanje Mariborske kolesarske mreže in kot prostovoljka_ec pomagala_ pri izvajanju meritev ter sodelovala tudi v drugih aktivnostih MKM, te vabimo, da se nam pridružiš!

Zavoljo lažje organizacije dogodka bomo zelo veseli, če se vnaprej prijaviš na mkm.kolesarji@gmail.com.

Bodimo sprememba, ki jo želimo videti v skupnosti!

Vidimo se v soboto!