Pogovorimo se o predoru pod središčem Maribora

Skupaj z Inštitutom za politike prostora (IPoP) organizira MKM v torek, 10. 5. 2022 ob 17.00 urbani sprehod na temo predora pod središčem Maribora.

Projekt cestnega predora pod mestnim središčem Maribora se v zadnjih letih hitro razvija in uveljavlja kot povsem verjetna opcija, vsaj tako lahko sklepamo iz medijskih objav. Kot poglavitna razloga za to 25 milijonov težko investicijo se navajata vzpostavitev učinkovite prometne povezave za motorni promet v smeri vzhod – zahod na levem bregu reke Drave in izboljšanje kvalitete bivanja in doživljanja mestnega središča.

A čeprav naj bi načrtovanje predora že potekalo, o njem doslej ni bilo še nobene javne razprave. Ali je predor res prava rešitev za promet v Mariboru? Ali torej Maribor in širša regija ta predor resnično potrebujeta? Kakšne so sploh druge možne rešitve?

Vabljeni na urbani sprehod po pricipu Jane’s Walk, kjer bomo razpravljali o ideji cestnega predora pod središčem Maribora in skupaj s strokovnjaki poskusili postaviti idejo v kontekst mariborske in širše prometne politike. Sprehod bo vodila Nina Plevnik iz IPoP-a. Izhodišče sprehoda je pred Turistično informacijskim centrom (TIC) pri Frančiškanski cerkvi.

Se vidimo!


Urbani sprehodi Jane’s Walk potekajo vsak prvi konec tedna v maju in promovirajo urejanje mest po meri pešcev. Namen sprehodov Jane’s Walk je ponovno odkriti skrite razsežnosti naših mest z očmi pešca in radovednega opazovalca ter spodbuditi aktivno vključevanje prebivalcev v urejanje bivalnega okolja. Sprehodi odpirajo priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se stanovalci dnevno soočajo, ter omogočajo oblikovanje pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje.