Evropski teden mobilnosti 2022 – Trajnostno povezani

Vsako leto med 16. in 22. septembrom poteka Evropski teden mobilnosti (v nadaljevanju ETM).

Pobuda Evropskega tedna mobilnosti si prizadeva zmanjšati avtomobilski promet na fosilna goriva in spodbuditi prebivalce k uporabi trajnostne mobilnosti – hoje, kolesa ali javnega prevoza.

Prav zato pobuda letos opozarja na pomen dobro povezanih skupnosti, saj je ta pogoj za uspešnost katerekoli občine in za visoko raven kakovosti našega bivanja v njej. O kakovosti življenja v neki občini tako vse bolj odločajo dobra dostopnost do dobrin in storitev, zagotovljena mobilnost za vse družbene skupine, dobre povezave ter raznovrstnost alternativ osebnemu motornemu prometu.

K temu si želimo pripomoči tudi na Mariborski kolesarski mreži. Tako bomo v sklopu ETM 2022 organizirali oz. soorganizirali sledeče dogodke:

Več o posameznem dogodku, si lahko preberete spodaj.

 

 

KDAJ: torek 19. 9. 2022 med 7.30 in 9.00

KJE: Glavni trg

V času Evropskega tedna mobilnosti bomo na Mariborski kolesarski mreži kolesarje_ke ponovno razvajali z kolesarskim zajtrkom. Zajtrk bo vseboval, odličen rogljiček, sadje in dišečo vročo kavo. Na ta način želimo čim več ljudi spodbudili k trajnostnemu načinu prevoza. Kolesarje_ke bomo tako razvajali med 7:30 in 9:30 uro in sicer 20. 9. na Glavnem trgu.

Se vidimo na kolesarskem zajtrku in klepetu, da bomo vsi skupaj začeli delovni dan z nasmehom na obrazu!

 

KDAJ: nedelja 19. septembra 2022 ob 15.00 uri

KJE: Ljudski Vrt, ploščad pri južni tribuni 

Zdrava zabava pripravlja letos po letu premora parado rolanja, kotalkanja in drugih koles(ščk) po Mariboru imenovano ZZROLANO MESTO. Parada rolanja (in ostlih načinov koleščkanja) po mestnih ulicah, ki so v ta namen zaprte za promet je edinstvena priložnost, saj se lahko s svojimi koleščki varno – in ob spremljavi dobre glasbe DJ-ja na vozilu – rolamo po površinah, ki so sicer rezervirane za avtomobile.

Dogodek je brezplačen, udeležite pa se ga lahko s katerimi koli kolesi in koleščki. Spremstvo policije in reševalnega vozila zagotavlja, da smo ob našem rolanju po cca. 12 km trasi po Mariboru popolnoma varni, ob tem pa se fantastično zabavamo.

Dogodek se prične ob 15.00 uri na južni ploščadi pri Ljudskem vrtu, kjer bo potekal program za otroke. Sama parada koleščk se bo pričela ob 16.00 uri.

Več informacij o dogodku in traso najdete na tem naslovu www.zzrolanomesto.com.

Vabljeni vsi ljubitelji takšnih in drugačnih koleščk!

KDAJ:  torek 20. septembra 2022 med 9. in 13.00 uro

KJE: Trg Leona Štuklja, Maribor

Skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mariborska Kolesarska mreža vsako leto v sklopu ETM  že tradicionalno izvaja akcijo Drugače na pot – V šolo s kolesom, s katero se trudimo oblikovati pozitiven odnos do uporabe kolesa kot trajnostnega transportnega sredstva tudi med najmlajšimi. Učenci_ke kolesarji_ke na prireditvi organizirano spoznavajo značilnosti prometnih ureditev v naselju, opozarjajo na nujnost varnega kolesarjenja in uporabe zaščitnih sredstev za lastno varnost. Na prireditvi so organizirana tekmovanja v spretnostni vožnji in druge aktivnosti. Prav tako smo prisotni z mobilno popravljalnico koles, tako da zagotovimo, da imajo učenci_ke izpravna kolesa in so kar se da varni v prometu.

Se vidimo na kolesarskem poligonu!

KDAJ: torek 20. septembra 2022 ob 18.00 uri

KJE: zbor pred Muzejem narodne osvoboditve Maribor

Vodi: Uroš Dokl, sodelavec Muzeja narodne osvoboditve Maribor

Po kolesnicah odporniškega gibanja v mestu nas bo popeljal Uroš Dokl, sodelavec Muzeja narodne osvoboditve Maribor. Kolesarili bomo po poteh, ki so jih ubirali člani odporniških gibanj v mestu med II. svetovno vojno. Pot nas bo vodila mimo lokacij skrivališč, javk, znamenitih aretacij in lokacij okupiranega mesta. Vabljeni na potep v zgodovino okupiranega Maribora!

KDAJ:  Četrtek 22. septembra 2022 ob 15.00 uri

KJE: Grajski trg, Maribor

Po uspešno izvedeni seriji dogodkov Klima moje soseske v letu 2021 (več o projektu lahko preberete tukaj) bomo na Mariborski kolesarski mreži

izvedli podoben projekt tudi v letu 2022. Zasnovan je na podoben način, spet ga bomo izpeljali v 5 mestnih četrtih. Letos so to Koroška vrata, Ivan Cankar, Studenci, Radvanje in Center. Povezali se bomo z lokalnimi deležniki ter si ogledali primere dobrih in slabih rešitev na področjih okolja, varnosti v prometu in drugih praks. Poseben poudarek bomo namenili kakovosti zraka v posameznih mestnih četrtih in v tem kontekstu smiselnosti iskanja alternativ vožnji po glavnih mestnih vpadnicah pri aktivni poti v mesto (kolo, peš, električni skiro, itd.). Meritve zraka, natančneje prisotnost delcev PM 2,5, bomo izvedli na ključnih prometnicah, po katerih poteka večina dnevnih migracij. Hkrati pa bomo za primerjavo preverili kakovost zraka tudi na manj obremenjenih alternativnih trasah. In kako bomo to izvedli? Z ekipo prostovoljk_cev in drugih udeleženk_cev bomo izvedli meritve s prenosnimi senzorji, nameščenimi na kolesa. Na posamezno traso se bomo podali z dvema senzorjema hkrati. Senzorji merijo delce PM 2,5, temperaturo in vlažnost. Tako bomo o posameznih trasah dobili podatke, ki nam bodo pri analizi prišli še kako prav. Res nas že zanima, kakšni bodo rezultati!

Na dogodku v mestni četrti Center bo zbirno mesto stojnica MKM, ki se bo nahajala na Grajskem trgu. Na stojnici boste lahko izpolnili_e anketo klima moje soseske, koristili_e boste lahko mobilno popravljalnico koles za manjša popravila, naš mehanik pa vas bo tudi naučil nekaj osnov, kako popraviti lastno kolo.

Predstavili bomo tudi rezultate meritev kvalitete zraka, katere smo izvedli. V sklopu dogodka bomo tudi opravili_e obhod po soseski.

Dogodek bo imel tudi kulturno noto, saj bo dogajanje na stojnici spremljal glasben nastop na Grajskem trgu.

Vljudno vabljeni_e!

PS: V primeru slabega vremena bomo dogodek prestavili!

 

KDAJ: med 12. septembrom 2022 in 9. oktobrom 2022

KJE: Aplikacija STRAVA – Kolesarski klub “Kolesarsko mesto” na aplikaciji Strava

PRIJAVE: članstvo v kolesarskem klubu “Kolesarsko mesto” na aplikaciji Strava  ali https://www.hubum.si/dogodki/strava-kolesarski-izziv-v-28-dneh-okoli-sveta-v-slogi-je-moc

»V 28 dneh okoli sveta – v slogi je moč«

Nezadržno se bliža Evropski teden mobilnosti 2022, tisti teden v letu, ko tudi največji avtofili za trenutek pomislijo na alternativne, trajnostne načine premikanja. Tema tokratnega ETM je »trajnostno povezani«. Letošnja pobuda opozarja na pomen dobro povezanih skupnosti, saj je to nujen pogoj za uspešnost katerekoli od njih.

Naša, ne več tako majhna skupnost na Stravi (vendarle šteje že 117 članov kluba Kolesarsko mesto) se bo tako v tednu pričetka Evropskega tedna mobilnosti znašla pred novim izzivom. Tokratna akcija, ki jo ponovno pripravljamo v sodelovanju z EIT Urbana mobilnost RIS Hub Slovenija, bo bolj spodbujala sodelovanje naše kolesarske skupnosti in manj tekmovalnost med njenimi člani (no, če smo iskreni, malo zdrave tekmovalnosti vendarle tudi bo).

Kot pove že samo ime izziva, želimo letos – kot skupnost – priti v 28 dneh, med 12.9. in 9.10 2022, okoli sveta! Kaj to pomeni? Da ko seštejemo vse prevožene kilometre vseh članov kluba v času trajanja izziva, moramo doseči obseg Zemlje. Za vse tiste, ki se trenutno ne spomnite tega podatka, znaša ta po ekvatorju dobrih 40.000 kilometrov (natančno 40.075 km). Če so junaki romana Julesa Verna to pot uspeli opraviti v 80 dneh, si mi želimo več in bolje –  člani Kolesarskega mesta bomo to pot uspeli premagati v zgolj 28 dneh! Zavedamo se, da je zastavljeni cilj letos ambiciozen in res težje dosegljiv glede na trenutno velikost naše skupnosti. Če se malce poigramo s številkami, lahko hitro izračunamo, da mora vsak izmed trenutno 117 članov prekolesariti v 28 dneh dobrih 342 kilometrov! V povprečju mora tako vsak član narediti dobrih 85 kilometrov na teden oz. dobrih 12 kilometrov na dan. Za nekatere bo to mačji kašelj, za druge pa res pravcat izziv.

Morda malce za občutek, v sklopu lanskoletnega izziva smo v prvih 4 tednih trajanja izziva smo skupaj zmogli 20.323 kilometrov, pa nas je bilo dobrih 100 članov. Tako bomo letos morali naše napore skorajda podvojiti. No, to lahko napravimo na dva načina, lahko nas je dvakrat toliko ali pa gonimo dvakrat bolj zavzeto! Super bi bilo, če bi se vsak potrudil z obojim (po klasični piramidni shemi lahko vsak član pripelje dva nova člana v klub in potem njemu ni potrebno goniti, pa vseeno dosežemo cilj…). Naš cilj je, da nas je čim več in čim več gonimo ter skupaj prekolesarimo vsaj teh 40.075 kilometrov – in pridemo okoli sveta!

Ker bomo tokrat samo s skupnimi močmi uspeli doseči cilj, bomo tako tudi podelili nagrade.

Tako bomo v boben za žreb nagrade uvrstili vse udeležence izziva, ki bodo v tem času prekolesarili vsaj 100 kilometrov. Prav tako bomo nagrado izžrebali tudi izmed vseh, ki bodo v času trajanja izziva opravili vsaj 20 aktivnosti. Izmed vseh, ki se bodo uvrstili v žreb (v boben se lahko uvrstiš samo enkrat, tudi če zadostiš obema pogojema), bomo nato izžrebali dva nagrajenca. Kot že rečeno, pa malo zdrave tekmovalnosti vseeno spodbujamo. Tako bo nagrado prejel tudi udeleženec, ki bo v času trajanja izziva skupno opravil največ kilometrov.

In kakšne so nagrade?

Nagrade, ki jih prispeva naš partner EIT Urbana mobilnost RIS Hub Slovenija, so letos v obliki kartice SuperCard Sport v vrednosti 50€. Torej, nagrajenec bo prejel darilni bon, ki ga bo lahko porabil za nakup športne opreme v eni izmed 150 športnih trgovin (med njimi so tudi Extreme Vital, Velo, Intersport, Kibuba, Iglu Šport in druge). Več o kartici najdete na tej povezavi. Poleg kartice, pa bodo nagrajenci dobili tudi našo uspešnico, majico, ki smo jo pripravili skupaj z umetnikom Jernejem Žumrom »Goni se«. In tolažilne nagrade? Tokrat jih ni! Tokrat imamo vsi možnost biti izžrebani! 100 kilometrov v mesecu dni bomo pa že zmogli (oz. 10x v službo in domov s kolesom).

In kako sodelujete v izzivu?

Kliknite na tole povezavo oz. skenirajte QR kodo in se pridružite klubu Kolesarsko mesto na Stravi. Prav tako se lahko prijavite na izziv preko https://www.hubum.si/dogodki/strava-kolesarski-izziv-v-28-dneh-okoli-sveta-v-slogi-je-moc .

Vsak ponedeljek bomo posodobili rezultate v tabeli spodaj, tako da boste vaše kolesarske ture lahko prilagajali situaciji. Več o Strava izzivu in splošne pogoje nagradne igre si lahko preberete na tej povezavi.

V kolikor pa vam je dnevno kolesarjenje mala malica in želite osvojiti še dodatno nagrado v obliki darilne kartice SuperCard Sport v vrednosti 50€., pa vas vabimo, da se prijavite tudi kot prostovoljec, ki bo v času ali (1) med 12. 9. in 25. 9. ali pa (2) 3. 10. in 16. 10. izvajal mobilne meritve onesnaženosti zraka z PM2.5 v Ljubljani ali Mariboru. Več informacij najdete na https://www.hubum.si/dogodki/ali-ves-kako-onesnazen-je-zrak-na-tvoji-vsakodnevni-poti ali pa pišite na hubumslovenia@zag.si.

Samo skupaj nam bo uspelo!

Se vidimo!

Program MKM v sklopu ETM 2022  sofinancirajo Mestna občina Maribor, Eit Urban Mobility Ris Hub Slovenia in Mariborska kolesarska mreža.