KoloRad – čezmejno povezovanje kolesarskih aktivistov

Ne glede od kod prihajamo različne kolesarske skupnosti, si vse delimo skupne vrednote in se borimo za iste cilje. Na Mariborski kolesarski mreži smo se povezali z Ljubljansko kolesarsko mrežo, Radlobby Kärnten (Avstrija) in Radlobby ARGUS Steiermark (Avstrija) in združili moči v skupnem Interreg projektu KoloRad. Vse naštete organizacije se ukvarjamo s promocijo kolesarstva in zastopamo interese kolesarjev v svojih regijah. Delujemo kot zagovorniki kolesarjenja in ponujamo dogodke, storitve in nasvete, povezane s kolesarjenjem, predvsem za spodbujanje in varno kolesarjenje. Poseben poudarek dajemo varnim in privlačnim kolesarskim povezavam, izboljšanju infrastrukture za kolesarje in spodbujanju okolju prijazne mobilnosti.

Izzivi spodbujanja kolesarjenja kot ključnega dela prehoda k podnebno prijazni mobilnosti so podobni tako v Avstriji kot Sloveniji. Ključni izzivi vključujejo ustvarjanje ustrezne infrastrukture za varno in udobno kolesarjenje, kar zajema razvoj kolesarskih stez in ustreznih kolesarskih parkirišč. Drug pomemben izziv je sprejemanje kolesarjenja kot del vsakdanjega življenja in ne le kot prostočasne aktivnosti. Ozaveščanje o trajnostnih in zdravih koristih kolesarjenja ter sprememba vedenja tako udeležencev v prometu kot odločevalcev je ključnega pomena za uspešen preobrat k trajnostni mobilnosti. Namen prizadevanj je poudariti prednosti kolesarjenja in spodbuditi ljudi k pogostejši uporabi koles v vsakdanjem življenju.

Organizacije se lahko druga od druge ogromno naučimo, zato bomo vzpostavili čezmejno sodelovanje, saj so izzivi na delovnih področjih na obeh straneh meje podobni in jih je mogoče reševati tudi skupno in čezmejno. Mariborska kolesarska mreža bo predstavila sistem kolesarskega izobraževanja v šolah in delila izkušnje med šolami na obeh straneh meje. Radlobby Kärnten/Koroška bo predstavila razvoj varne kolesarske infrastrukture v podeželskih regijah in na dvodnevni delavnici prenesla znanje o razvoju kolesarskih omrežij. Ljubljanska kolesarska mreža bo delila dobre prakse za spodbujanje kolesarjem prijaznejših ulic in mest. Radlobby ARGUS Steiermark  pa bo predstavila organizacijska moč z mreženjem za ustrezno kolesarsko infrastrukturo. Spodaj imate seznam vseh dogodkov in povezavo na obrazec za prijavo na dogodek.

Izobraževanje o varnem kolesarjenju v obmejni regiji

Organizira: Mariborska kolesarska mreža

Kje: Maribor

Kdaj: 23. – 24. maj 2024

Prijava: Povezava na prijavnico za dogodek v Mariboru 23.-24. maj 2024

Mariborska kolesarska mreža bo gostila kolesarske aktiviste na temo izobraževanj o varnem kolesarjenju v obmejni regiji. Prvi dan se bomo ob 18.00 uri dobili na Mariborski kolesarski mreži (Partizanska 21, 2000 Maribor), kjer bomo aktivistom iz drugih regij predstavili delovanje MKM in Centra mobilnosti. Pogledali si bomo prav tako dobro prakso skupnostnega projekta Bajk Kuhna, ki je namenjena učenju ter popravljanju koles po principu “naredi si sam” in jo MKM izvaja že vrsto let. Sledila bo večerja z druženjem in spoznavanjem s podobno mislečimi kolesarskimi aktivisti. Drugi dan bo posvečen izobraževanje o varnem kolesarjenju. Na osnovni šoli Toneta Čufarja si bomo ogledali, kako se izvajajo kolesarski izpiti. Seznanili se bomo s praktičnim delom izvajanja kolesarskih izpitov, kakor tudi s programom za in testom za cestno prometne predpise (CPP). Vabimo vas, da se udeležite dogodka v Mariboru in spoznate kolesarske aktiviste iz drugih regij.

Zagovorništvo za varne kolesarske poti, partnerstvo z nevladnimi organizacijami, poudarek na medregionalnih kolesarskih poteh.

Organizira: Radlobby Kärnten/Koroška

Kje: Bleiburg / Pliberk

Kdaj: 15.-16. junij 2024

Prijava: Povezava na prijavnico za dogodek v Pliberku 15.-16. junij 2024

Delimo izkušnjo urbanega  zagovorništva kolesarjenja v Ljubljani čez mejo

Organizira: Ljubljanska kolesarska mreža (LKM)

Kje: Kranjska Gora

Kdaj: 14. -15. september 2024

Prijava: Povezava na prijavnico za dogodek v Kranjski Gori 14.-15. september 2024

Združevanje moči – organizacijska moč z mreženjem za ustrezno kolesarsko infrastrukturo

Organizira: Radlobby ARGUS Steiermark

Kje: Bad Radkersburg / Radgona

Kdaj: 05. – 06. oktober 2024

Prijava: Povezava na prijavnico za dogodek v Radgoni 5.- 6. oktober 2024