Nevihte, sopara, dež in sonce ter zveri urbane džungle

Zadnji vikend avgusta (27. – 28. 8.) smo lahko spremljali prvi mednarodni Bike Polo turnir v Sloveniji, na katerem je sodelovalo 14 ekip z udeleženci iz 7 različnih držav (Slovenija, Avstrija, Hrvaška, Italija, Češka, Kanada, Mehika).

Pretežno slovensko obarvane so bile tri ekipe, Human Fish (Maribor), Dravski lignji (Maribor) in Confusion (Ptuj), končno prvo mesto pa je osvojila ekipa iz Prage – Hardcastle. Podeljene so bile tudi nagrade za drugo – Ordini da un Altro Mondo (Dunaj, Toronto in Pescara) in tretje mesto – Rookies of Shaolin (Praga), pa še posebna za predzadnje mesto – PWR of 3’ll set you free (Dunaj). Najkoristnejši igralec_ka tekme (MVP) je postala Lea (Gradec), najboljši rookie (novinec_ka) – Tomas (Praga).

Čeprav vreme ni igralo fer in je dež igralce dodobra premočil, jih to ni ustavilo. Igralci pola na kolesih so pač zveri urbane džungle in pol metra vode na igrišču ni ovira za nadaljevanje igre. Oboževalci_ke pa so se na drugi strani ograje enako herojsko borili z vetrom za cerade, ki so bile prvotno namenjene zaščiti pred soncem.

V soboto je bil odigran skupinski del turnirja, kjer so bile ekipe razdeljene na dopoldansko (sončno) in popoldansko (deževno) skupino. Bike polo je inkluziven šport, zato nihče ni izpadel, le ekipe so se glede na rezultate razdelile v nedeljske skupine, iz katerih je nekatere pot vodila v popoldanske izločilne boje, vključno z napetima obračunoma v malem in velikem finalu.

Čeprav je bilo očitno, da so igralci tekmovanje vzeli zelo resno, pa je polo na kolesu šport, kjer sta pomembna predvsem druženje in dobra volja. Organizatorja turnirja (Bike Polo Maribor in Mariborska kolesarska mreža) sta ob velikodušni pomoči (pravih) sponzorjev poskrbela, da igralci niso bili lačni in žejni, Športni park Ruše pa je bil dobrodušen gostitelj dogajanja.

Peter Pintarič, spiritus agens dogodka, pa je po turnirju izjavil: »Veseli me, da smo se tudi v Sloveniji vpisali na zemljevid Bike pola. Igralci/prijatelji, ki so se turnirja udeležili, so bili nad organizacijo in igriščem navdušeni in se bodo zagotovo še vrnili. Že da smo na prvi turnir v Sloveniji pripeljali igralce iz 7 različnih držav, je velik uspeh, verjamem pa, da bo naslednje leto odziv še večji. Po svoje nam je šlo na roke tudi dejstvo, da v Mariboru zares primernega igrišča za polo preprosto ni (to bi bilo igrišče za in-line hokej), kar pa je za silo ustreznega, je težko dostopno, posebej za naše žepe. V Rušah so se izkazali z izjemno gostoljubnostjo.«