Uspešno smo zaključili ETM 2022

Med 16. in 22. septembrom je potekal Evropski teden mobilnosti 2022 (v nadaljevanju ETM). Letošnja izvedba se je odvila pod sloganom Trajnostno povezani.  Več o dogodkih Mariborske kolesarske mreže v sklopu ETM 2022 spodaj.

Kolesarski zajtrk

Evropski teden mobilnosti bi morali odpreti s kolesarskim zajtrkom v petek, 16. 9. 2022, a je odpadel zaradi dežja. Izvedli smo ga na nadomestni dan, v torek, 20. 9. 2022 na Glavnem trgu. Kolesarje smo razvajali z rogjički iz Hiše kruha, sadjem in kavo. Na naše veliko zadovoljstvo smo rogljičke razdelili že precej pred pred koncem dogodka, saj kolesarjev ni manjkalo. Dogodek je posnela ekipa “Šport in Špas” RTV Slovenija in komaj čakamo, da bomo lahko videli, kako so nas videli oni. Nekaj utrinkov z zajtrka najdete spodaj.

Po kolesnicah odporniškega gibanja

Po kolesnicah odporniškega gibanja v mestu nas je popeljal Uroš Dokl, sodelavec Muzeja narodne osvoboditve Maribor. Kolesarili smo po poteh, ki so jih ubirali člani odporniških gibanj v mestu med II. svetovno vojno. Pot nas je vodila od Muzeja narodne osvoboditve Maribor, do javke na Trubarjevi ulici, nato preko Gregorčičeve ulice, kjer smo se seznanili, kako so v tistih časih izdelovali letake in vse do Slovenske ulice, kjer je bil eden izmed mnogih sedežev Gestapa v Mariboru. Pot smo nato nadaljevali do znamenitega Volkmerjevega prehoda, kjer se je zgodil prvi upor okupatorju v Sloveniji in to le 3 dni po obisku Hitlerja. Ustavili smo se tudi na Glavnem trgu, kjer nam je Uroš pričaral občutek naelektrenega dneva zmage leta 1945 in zgodbo o jugoslovanski zastavi na mostu ter bridkem koncu mladeniča, ki jo je izobesil. Naslednja točka, kjer se je pisana kolesarska druščina ustavila, so bile stopnice na ulici Kneza Koclja, kjer smo pogled usmerili na Lent, kjer je včasih stala rojstna hiša Slave Klavore. Naslednje postajališče so bili mariborski zapori, kjer smo slišali od zgodb zapornikov, do zgodbe o paznici Mici Štamparjevi, ki jim je pomagala in to drago plačala, saj je nato sama končala v taborišču. Predzadnja postaja je bil še en v seriji sedežev Gestapa v Mariboru. Kolesarjenje smo premraženi in v trdi temi zaključili pred spominsko tablo, ki obeležuje enega izmed najbolj tragičnih dogodkov za upor v Mariboru. Šlo je za stanovanje Mare Čepič, ki je bilo znana javka in v katerem je Gestapu v enem dnevu uspelo ujeti glavne akterje upora v mestu, od Slave Klavore, do Bojana Ilicha in drugih. Ob doživetem pripovedovanju Uroša, smo skozi celoten dogodek dobili vpogled v življenje mariborčank in mariborčanov v tistem usodem času, od strahu, trpljenja, upora in ne nazadnje upanje, ki so ga imeli. Zaključili smo z mislijo, da to definitivno ni bilo naše zadnje sodelovanje z Urošem in Muzejem narodne osvoboditve! Se vidimo v prihodnjem letu, ko bomo spoznavali kolesnice odporniškega gibanja na desnem bregu Drave!

Klima moje soseske 2022 Center

Eden izmed naših vrhuncev v okviru ETM 2022 je bil dogodek “Klima moje soseske 2022 Center”, ki smo ga pripravili v sodelovanju z Mestno četrtjo Center. Stojnico in mobilno popravljalnico koles smo postavili na Grajskem trgu. Tam smo predstavili rezultate meritev delcev PM 2.5 v mestni četrti Center, ki smo jih izvedli pred kratkim. Prav tako smo v sklopu projekta Zavrtimo krog slavnostno predali kolesa v souporabo Zvezi prijateljem mladine Maribor in OŠ Toneta Čufarja.  Mestna arboristka Tanja Grmovšek nas je popeljala po mestu in predstavila ogromno zanimivih dejstev in zgodb o zgodovini mestnih rastlin. Dogodek je imel tudi kulturno noto, saj sta nas v ritme rock`n`rolla zazibala dvojec Joe & Stacy. Naslednji dogodek v seriji Klima moje soseske 2022 se bo odvil 4. 10. 2022 ob 15.00 uri v mestni četrti Ivan Cankar, na Mali tržnici. Vabljeni!

ZZrolano mesto že sedemnajstič

Letos je Zdrava zabava pripravila že sedemnajsto izvedbo ZZrolanega mesta, parado rolanja, kotalkanja in drugih koles(ščkov) po Mariboru. Zbrali smo se na južni ploščadi stadiona Ljudski vrt, kjer je bil tudi štart parade. Prišlo je veliko privžencev raznoraznih koles, prednjačili so tisti na rolerjih in dvo-kolesih.  Parada, ki jo je vodil tovornjak z ozvočenjem in DJ-jem, nas je najprej povedla skozi stadion Ljudski vrt, kar je bila za marsikoga posebna izkušnja. Pot smo nadaljevali po Mladinski ulici, čez Maistrovo, do Cankarjeve in nato do starega mosta, od koder smo zavili v smeri Pobrežja. Spustili smo se mimo bolnice in Europarka ter se pod dvoetažnim mostom odpravili na Pobrežje. Glasna glasba iz tovornjaka je privabila nasmehe tudi na obraze starejših občanov doma Danice Vugrinec, ki so nam z balkonov veselo mahali. Krajši postanek smo si prislužili na polovici poti na parkirišču pri trgovini Mercator. Nato smo se dobro hidrirani podali nazaj proti Ljudskemu vrtu,

kjer je tudi bil zaključek dogodka. Pot nazaj nas je ponovno vodila mimo Doma Danice Vugrinec do dvoetažnega mosta, kjer smo prečkali Dravo. Nato smo po Oreškem nabrežju in Mlinski ulici prišli v center, kjer smo po Partizanski in preko Prešernove zavili na Razlagovo v smeri stadiona. Čeprav smo se peljali po Mladinski ulici že čisto blizu končnega cilja, smo naredili še dodaten krog. Naposled smo čez Vrbansko, Turnerjevo in Gosposvetsko le prišli do končnega cilja, ploščadi pri južni tribuni Ljudskega vrta, kjer je bila tudi slavnostna predaja medalj vsem, ki so dokončali parado. Krasno je bilo spremljati sijoče oči otrok, ko so dobili medaljo, nekateri sploh prvo, kadar koli.  Dogodek je bil fantastično organiziran in izveden, tako da res vse pohvale Zdravi zabavi in upamo, da se vidimo prihodnje leto ponovno na ZZrolanem mestu. Nemajhen vtis pa je naredila tudi premična zapora cest, po katerih se je zzrolalo. Ceste povsem brez avtomobilov so pač nenavaden pogled.

Drugače na pot – V šolo s kolesom

Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu smo v sklopu ETM pomagali izvesti akcijo Drugače na pot – V šolo s kolesom. Gre za akcijo, s katero se trudi oblikovati pozitiven odnos do uporabe kolesa kot trajnostnega transportnega sredstva tudi med najmlajšimi. Učenci kolesarji so na prireditvi organizirano spoznavali značilnosti prometnih ureditev v naselju, nujnost varnega kolesarjenja in uporabe zaščitnih sredstev za lastno varnost. Prav tako so učenci tekmovali v spretnostni vožnji na poligonu. MKM je bila na prireditvi prisotna z mobilno popravljalnico koles in tako poskrbela, da so vsi učenci_ke imeli tehnično brezhibna kolesa.

Strava izziv »V 28 dneh okoli sveta – v slogi je moč« – še traja do 9. 10. 2022

V sklopu naših aktivnosti v času ETM 2022 smo v sodelovanju z EIT Urbana mobilnost RIS Hub Slovenija tudi letos pripravili Strava izziv. Letošnji izziv bolj spodbuja sodelovanje naše kolesarske skupnosti in manj tekmovalnost med njenimi člani (no, če smo iskreni, malo zdrave tekmovalnosti vendarle tudi je). Kot pove že samo ime izziva, želimo letos – kot skupnost – priti v 28 dneh, med 12.9. in 9.10 2022, okoli sveta! Kaj to pomeni? Da ko seštejemo vse prevožene kilometre vseh članov kluba v času trajanja izziva, moramo doseči obseg Zemlje. Za vse tiste, ki se trenutno ne spomnite tega podatka, znaša ta po ekvatorju dobrih 40.000 kilometrov (natančno 40.075 km).

Sam izziv je v teku in na polovici časa samo kar krepko čez pol poti okoli sveta! Držimo pesti, da nam je vreme ne zagode preveč in nam uspe skupnimi močmi doseči zastavljeni cilj! Več o izzivu najdete tukaj.