Festival Kolesarsko mesto 13. – 18. april 2021

Z veseljem vam sporočamo, da Mariborska kolesarska mreža prireja festival Kolesarsko mesto ob zaključku istoimenskega projekta. Festival se bo odvijal v tretjem tednu aprila, natančneje med torkom, 13. aprila in nedeljo, 18. aprila 2021 (morebitna sprememba datumov in odpoved dogodkov je podvržena spremembi epidemiološke slike v državi).

Torek, 13. 4. 2021

Razstava Kolesnice avtorja Jerneja Žumra *

Lov na zaklad *

Kolesarski izziv na Stravi *

Sreda, 14. 4. 2021

Razstava Kolesnice avtorja Jerneja Žumra

Lov na zaklad

Kolesarski izziv na Stravi

Četrtek, 15. 4. 2021

Razstava Kolesnice avtorja Jerneja Žumra

Lov na zaklad

Kolesarski izziv na Stravi

 

Petek, 16. 4. 2021

Razstava Kolesnice avtorja Jerneja Žumra

Lov na zaklad

Kolesarski izziv na Stravi

 

Sobota, 17. 4. 2021

Razstava Kolesnice avtorja Jerneja Žumra

Lov na zaklad

Kolesarski izziv na Stravi

Nedelja, 18. 4. 2021

Razstava Kolesnice avtorja Jerneja Žumra

Lov na zaklad

Kolesarski izziv na Stravi

* Razstava Kolesnice, aktivnost za družine Lov na zaklad in kolesarski izziv na Stravi bodo potekali vse dni trajanja festivala!


Projekt Kolesarsko mesto (2019 – 2021) je zajemal več vsebinskih sklopov: usposabljanje kolesarskih mehaničark_kov, recikliranje in nadgradnja odsluženih koles, primere dobrih praks (kolesarska samopopravljalnica ali Bike kitchen, program Prisluži si kolo za posameznice_ke iz marginaliziranih okolij), dviganje kolesarske kulture (mapiranje obstoječih kolesarskih parkirnih kapacitet, prirejanje kolesarskega poligona za najmlajše, ponujanje zajtrka kolesarkam_jem, serija izobraževalnih filmčkov, števec kolesark_jev) in nenazadnje zasnovo koncepta kolesarskega omrežja v obliki 11 kolesarskih koridorjev, ki povezujejo vse mestne četrti in okoliške občine.

Namen projekta je bil spodbujati kolesarjenje kot obliko trajnostne mobilnosti ter ozaveščati javnost o pomembnosti le te. Aktivnosti projekta so ciljale tako na sistemski, kakor tudi na osebni nivo, ter hkrati skušale nagovoriti raznovrstne ciljne skupine in deležnike.

S festivalom Kolesarsko mesto bomo sklenili zgoraj opisani projekt v slogu. V kolikor bo epidemiološka slika dovoljevala, si obetamo tiskovno konferenco s predstavitvijo dosežkov projekta, bike polo turnir, kolesarsko turo, tri virtualne dogodke (potopis, podcast in posvet), Strava izziv, razstavo Kolesnice ter aktivnost Lov na zaklad. Virtualni dogodki, razstava Kolesnice, Strava izziv in Lov na zaklad bodo potekali tudi v primeru, da se epidemiološka slika drastično poslabša, saj se bodo odvijali v spletnem okolju. 


KDAJ: 13. april 2021 ob 11.00

KJE: Aplikacija Zoom in Facebook stran MKM

POVEZAVA: https://us02web.zoom.us/j/84215962539

V torek, 13. 4. 2021, bomo ob 11.00 uradno otvorili Festival Kolesarsko mesto. Na tiskovni konferenci vam bomo predstavili rdečo nit festivalskega programa, vi_e pa boste lahko postavili vprašanja. Prav tako vam bomo predstavili istoimenski projekt Projekt Kolesarsko mesto, ki smo ga izvajali v  2019 – 2021.


KDAJ: 13. april 2021 ob 18.00 – 19.30

KJE:  Aplikacija Zoom in Facebook stran MKM

POVEZAVA: https://us02web.zoom.us/j/85681580951

Rožle Reven: S kolesom po svilni poti do Kitajske

Rožle Reven iz Gorenje vasi v Poljanski dolini je po uspešno zaključeni diplomi našel nov izziv in se s kolesom odpravil proti Kitajski. Svojo pot je začel marca leta 2018. S kolesom je v 150 dneh prevozil okrog 10.000 kilometrov čez 15 različnih držav. Pot ga je vodila čez Balkan do Turčije, nato se je podal čez Gruzijo, Armenijo, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan in Kirgizijo. Kolesaril je približno dve tretjini časa, ostale dni je namenil počitku in ogledovanju znamenitosti. Kje je spal, kaj je jedel, kaj je nepogrešljiva oprema na takšni poti, koliko denarja je porabil za to avanturo, kaj ga je najbolj prevzelo na dolgi poti, nam bo Rožle povedal na spletnem potopisnem predavanju S kolesom po svilni poti do Kitajske.


KDAJ: 14. april 2021 ob 10:00 – 12:30

KJE: Aplikacija Zoomspletna stran MKM in Facebook stran MKM

POVEZAVA: https://us02web.zoom.us/j/83764779588

PRIJAVA: Obrazec spodaj


Vabimo vas na posvet z naslovom Financiranje projektov razvoja kolesarske infrastrukture v evropski finančni perspektivi 2021 – 2027 v Sloveniji: priložnosti in izzivi, ki bo potekal v sredo, 14. 4. 2021 v spletni obliki po predhodni registraciji in prijavi (obrazec spodaj).

Na posvetu bodo predstavniki ministrstev, pristojnih za razvoj in kohezijsko politiko ter infrastrukturo predstavili strateške usmeritve na področju razvoja kolesarske infrastrukture in kolesarstva. Predstavnik Evropske kolesarske federacije bo izpostavil ključne prioritete dogovorov naslednjega večletnega finančnega okvirja in svežnja za okrevanje. Sledila bo predstavitev razvojnih potencialov projektov kolesarske infrastrukture ter načrtovanje stebra kolesarjenje v okviru priprave naslednje generacije Celostnih prometnih strategij.

Posvet bomo zaključili s kratkim pogovorom z govorci posveta in njihovimi odgovori na nekatera ključna vprašanja povezana s financiranje razvoja kolesarske infrastrukture in kolesarstva.

Dogodek je predvsem namenjen predstavnikom in strokovnim službam občin ter regijskih razvojnih agencij, podjetjem, načrtovalcem in nevladnim organizacijam in zainteresirani strokovni javnosti.

Organizatorja dogodka sta Slovenska kolesarska mreža in Mariborska kolesarska mreža.


PROGRAM POSVETA:

Moderator: Josip Rotar, Mariborska kolesarska mreža / Lista kolesarjev in pešcev / mestni svetnik Mestne občine Maribor


10.00 – 10.10 Pozdravni nagovori in uvod v posvet

Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor


10.10 – 10.30 Kolesarska infrastruktura v Strategiji razvoja prometa v obdobju 2021 – 2027

Ministrstvo za infrastrukturo Direktorat za trajnostno mobilnost

Darko Trajanov,  generalni direktor


10.30 – 10.50 Možnosti za financiranje projektov kolesarske infrastrukture v okviru Načrta za okrevanje in v programskem obdobju 2021 – 2027

Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko

mag. Josip Mihalič, direktor Urada za kohezijsko politiko


10.50 – 11.10 Priložnosti za financiranje projektov kolesarskega sektorja v EU  – obdobje 2030 (del programa poteka v angleškem jeziku brez zagotovljenega prevoda)

Evropska kolesarska federacija ECF

Fabian Küster, direktor za zagovorništva in EU zadeve


11.10 – 11.20 Odmor


11.20 – 11.40 Kolesarska infrastruktura: Razvojne priložnosti v okviru programiranja Načrta za okrevanje in Operativnega programa v 2021-2027

Regionalna razvojna agencijo za Podravje – Maribor

mag. Uroš Rozman, direktor


11.40 – 12.00 Projekti za razvoj kolesarstva v novi generaciji regijskih in občinskih Celostnih prometnih strategij

Urbanistični inštitut Republike Slovenije

dr. Luka Mladenovič, raziskovalec na področju trajnostne mobilnosti in urbanističnega načrtovanja


12.00 – 12.30 Problemski panel: Kako do več sredstev ter boljše koordinacije in implementacije projektov za razvoj kolesarstva v novi finančni perspektivi?

Moderator: Andrej Klemenc

Na problemskem panelu bodo sodelovali govorniki in organizatorji posveta.


KDAJ: 15. april 2021 ob 10.00

KJE: Spletna stran MKM in Facebook stran MKM

V poddaji o gorskem kolesarjenju v Sloveniji bodo trije kolesarski navdušenci spregovorili o konfliktih med pohodniki in gorskimi kolesarji, razvoju in prihodnosti gorskega kolesarjenja v Sloveniji ter se dotaknili primera dobre prakse iz Ljubljane (Bajk park Ljubljana), pri katerem se bodo še posebej osredotočili na opis gradnje in izzive za prihajajoči mariborski projekt. Smo na vezi preko spleta!

Andrej Dekleva (moderator poddaje): Eden od pionirjev gorskega kolesarstva pri nas, vsaj tistega organiziranega. Je pisec, glas prireditev, urednik portala mtb.si. Na kolesu dandanes uživa še bolj, kot prvega dne.

Jan Perše (gost v poddaji): Jan je motor pri BATTu, ki je iz spustaške ekipe postal kar BATT Crew d.o.o. za projektiranje in gradnjo objektov, organizacijo prireditev.

Iztok Kvas (gost v poddaji): Deskar na snegu za vedno, ko zmanjka snega, pa upravitelj Bike parka Pohorje in direktor dirk svetovnega pokala na Pohorju oziroma letos dirke evropske serije iXS. V prostem času oče in čagator. Tudi kolesar.


ODPOVEDANO – Zaradi ukrepov povezanih z preprečevanjem širjenja Covid-19 moramo dogodek žal odpovedati.

KDAJ: 15. april 2021 ob 18.00 – ODPOVEDANO

KJE: Zbor pred Umetnostno galerijo Maribor

V sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor vas vabimo na kulturno kolesarsko popotovanje po Mariboru. Na turi si bomo pod vodstvom Urše Rotman ogledali mariborske murale. Izletniki bomo občudovali zunanjosti ( morda tudi notranjosti, odvisno od aktualnih protikoronskih ukrepov) nekaterih javnih ustanov, šol in kulturnih objektov, trgovskih in gostinskih lokalov, pa seveda tudi podhodov. Ker med murale spadajo tudi grafiti kot sodobna oblika ulične umetnosti, si bomo pogledali, kako lahko le-ti na likovno atraktiven način popestrijo velikokrat prikrite ali zanemarjene dele mesta. Vabljeni!


ODPOVEDANO – Zaradi ukrepov povezanih s širjenjem Covid-19 je Festival sprehodov odpovedan oz. se bo izvedel predvidoma v jesni. Tako je tudi naš sprehod s kolesi odpovedan oz. ga bomo izvedli v jeseni v sklopu Festivala sprehodov.

KDAJ: 16. april 2021 ob 14.00 – ODPOVEDANO

KJE: Dobimo se na dvorišču Mariborske kolesarke mreže, na Partizanski 21, 2000 Maribor

V sodelovanju z Rajzefibrom pripravljamo sprehod s kolesi v okviru Festivala sprehodov. Sprehod bo potekal, kakopak, na kolesih in bo predvidoma trajal uro in pol, do dve uri. Pričnemo ob 14. uri, pred glavno železniško postajo. Sprehod bo vodil Josip Rotar iz Mariborske kolesarske mreže.

Kdaj ste nazadnje kolesarili_e po Mariboru, brez da bi se vam mudilo in vam ni bilo potrebno čakati na zeleno luč? Kdaj ste nazadnje plačali_e kazen za vožnjo s kolesom v napačni smeri? Kakšne barve je bilo vaše najljubše kolo, ki so vam ga ukradli_e? Če ste vsaj pri enem izmed vprašanj občutili_e pristno jezo in je niste uspeli stresti iz sebe že s kolesarskimi protesti, je ta kolesarska tura ravno prava za vas! 

V okviru sprehoda, vas bomo naučili:

  • kako na kolesu pravilno dihati in obvladovati jezo,
  • kako poteka preračunavanje zelenega vala z obrestno obrestnim računom in logaritemsko funkcijo,
  • zakaj je v Mariboru namesto aplikacij za navigacijo bolje uporabiti aplikacijo Loterije Slovenije,
  • zakaj bi vi kot član_ica Unescove komisije sprejeli mariborske luknje na seznam svetovne dediščine.


ODPOVEDANO – Zaradi ukrepov povezanih z preprečevanjem širjenja Covid-19 moramo dogodek žal odpovedati.

KDAJ: 17. april 2021 ob 10.00 – 14.00 – ODPOVEDANO

KJE:  Športno igrišče Dijaškega doma Lizike Jančar, Titova cesta 24a

PRIJAVE: mkm@kolesarji.org

Pridi in se preizkusi v vodenju žogice s pomočjo polo palice na kolesu. Nadebudne_i igralke_ci pola na kolesih vam bodo predstavile_i ta zanimiv šport, ki izvira iz ZDA. Več o športu si lahko preberete na tej povezavi, še bolj pa bomo veseli, če se nam pridružite na igrišču in spoznate šport iz prve roke. Se vidimo!


ODPOVEDANO – Zaradi ukrepov povezanih z preprečevanjem širjenja Covid-19 moramo dogodek žal odpovedati.

KDAJ: 18. april. 2021 ob 11.00 – ODPOVEDANO

KJE:  Dvorišče Mariborske kolesarske mreže, Partizanska cesta 21, 2000 Maribor

PRIJAVE: mkm.kolesarji@gmail.com

Maribor je mesto najstarejše trte na svetu, Stare trte, ki ima tudi svojo kolesarsko pot.

Dobili_e se bomo na dvorišču Mariborske kolesarske mreže, od koder se bomo skozi mesto podali na Lent do Stare trte, najstarejše trte na svetu. Zatem se  bomo podali_e po nabrežju reke Drave do Malečnika, kjer nas čaka razgibana vožnja čez Vodole mimo posestva Sončni raj, mimo Fontane vin. Nato nas bo pot vodila čez Ruperče, mimo Pernice in Perniškega jezera do Jarenine in Jareninskega dvora, do vinske kleti Dveri-pax.

V Maribor se bomo vračali_e čez Gačnik do Pesnice in čez Košaški klanec po Šentiljski cesti nazaj do MKM.

Zemljevid poti in več o kolesarski turi Po poti Stare trte si lahko ogledate na tej povezavi.

Število udeležencev_k bo zaradi ukrepov povezanih s preprečevanjem širjenja virusa Covid-19 omejeno. Prijave bomo po ključu kdor prej pride, prej melje zbirali_e na elektronskem naslovu mkm.kolesarji@gmail.com. Postanki na poti bodo odvisni od trenutnih ukrepov povezanih s preprečevanjem širjenja Covid-19 in jih bomo sporočili prijavljenim udeležencem_kam po elektronski pošti.

Vabljeni_e!


KDAJ: 1. – 30. april 2021

KJE: Različne lokacije po centru Maribora

NAKUP AVTORJEVIH DEL: info@stokto.com

Jernej Žumer bo po uspešno zaključeni razstavi Kolesnice v Galeriji Mahlerca v Layerjevi hiši razstavo v malce drugačni obliki ponovil v Mariboru. V sklopu kolesarskega festivala Kolesarsko mesto bodo njegova dela razstavljena na različnih lokacijah po centru mesta.

Kolesnice so vizualni aforizmi, ki so začeli nastajati kot avtorjev osebni komentar na trenutne družbene situacije. Simbolno lahko kolesnice razumemo kot sledi, ki jih puščamo s svojim razmišljanjem, delovanjem, idejami, celo kolesarjenjem … Tudi dotične razstavljene ilustracije so umetnikove sledi. /…/ Jernej Žumer z medsebojnim prepletanjem humorja, kritike in karikature izreka svoje osebne misli in pomisleke o stanju v družbi, pri čemer so tuš, akvarel, barvice in »digitalni čopiči« mediji za pripoved le-teh. Kolesnice so sledi, ki ostanejo, četudi nevidne.

– Petra Čeh, umetnostna zgodovinarka

*aforizem = zgoščeno izražena duhovita, globoka misel, izrek (eSSKJ).

Jernej Žumer (1982, Rogaška Slatina) je ilustrator in grafični oblikovalec. Diplomiral je na Oddelku za likovno umetnost PeF Maribor, od 2014 je samostojni kulturni delavec. Med njegova pomembnejša dela sodijo naslovnice za Mladino, Dnevnik, Katedro idr.; scenografija za predstavo Jana Kreuzerja; ilustracije za slikanico »Morski pes Anton« Luke Vasleta; številni logotipi (Center Grafičnih umetnosti, Eko maraton, Tek ob Dravi, Eurobasket 2013 …). Živi in ustvarja v Ljubljani.

Več informacij o razstavi in možnost naročila avtorjevih del, tako majic kot visokokvalitetnih printov,  najdete tukaj.

http://www.stokto.com/​

https://www.instagram.com/stokto/​


KDAJ: 13. – 18. april 2021

KJE: spletna aplikacija in v sklopu igre različne skrite lokacije po Mariboru

PRIJAVE:  PRIJAVE VEČ NISO MOŽNE

Ponovno se boste lahko pomerili_e v Lovu na zaklad. Tokratno družinsko aktivnost smo prilagodili trenutni epidemiološki situaciji v državi, zato bo v celoti izvedena brezstično preko aplikacije TurfHunt. Lov na zaklad bo potekal od torka, do vključno nedelje, za nagrade pa bo poskrbela športna trgovina Decathlon

Med vsemi uspešnimi skupinami bomo izžrebali eno, ki bo prejela priročno praktično nagrado.

Udeleženci in udeleženke na lovu na zaklad

Cilj igre Lov na zaklad je, da skupina ljudi na kolesih potuje od točke do točke ter rešuje namige, ki jih prejme na vsaki točki. Naša želja je ponuditi zabavo prebivalkam in prebivalcem Maribora. Skozi izziv “iskanja zaklada” bodo udeleženke in udeleženci spoznale_i ali pa zgolj prekolesarile_i Maribor na zabaven način. Igra se za skupino zaključi, ko ta prekolesari vse točke na svoji poti, reši vse namige ter prispe do cilja, kjer se bo skrival zaklad. 

Lov na zaklad oziroma tekmovanje je zasnovano za posameznika_co ali za skupine ljudi, vendar ne več, kot 10 oseb, saj so še zmeraj v veljavi ukrepi za omejevanje širjenja korona virusa. Priporočeno število ljudi je 3 do 5, saj tako vsi_e igralci_ke od igre odnesejo kar največ. V primeru, da se zbere večje število prijateljev_ic, priporočamo osnovanje večih skupin, ki bodo tekmovale ena proti drugi.

Na aktivnost se je potrebno prijaviti po predhodni prijavi na spodnji obrazec. Prijave zbiramo do petka, 16. 4. 2021. V prijavo napišite koliko ljudi bo tekmovalo, njihova imena ter ali potrebujete kakšno kolo za izposojo. Ponudimo lahko nekaj koles, ki si jih lahko izposodite v naši poslovalnici na Partizanski cesti 21, 2000 Maribor v delovnem času. Za več informacij o izposoji koles nam pišite na mail mkm@kolesarji.org. Prijave na aktivnost so pogoj da vam lahko posredujemo vse potrebne informacije v zvezi s potekom aktivnosti. 

Prijavite se in se preizkusite v svojih lovskih sposobnostih.

 

KDAJ: 12. – 18. april 2021

KJE: aplikacija Strava

PRIJAVE: mkm.kolesarji@gmail.com

V sklopu Festivala Kolesarsko mesto smo na Mariborski kolesarski mreži pripravili ponovno kolesarski Strava izziv. Če smo v mesecu marcu  spodbujali_e kolesarjenje po določenih odsekih oz. segmentih v okolici Maribora, se bomo s tokratnim izzivom vrnili h koreninam naših izzivov. V ospredje bo ponovno prišlo olimpijsko načelo “Hitrejevišjemočneje“. Tako bomo nagradili tiste posameznike_ce, ki bodo v našem kolesarskem klubu na Stravi  v tednu trajanja festivala bili_e najboljši_e v kategorijah: največ prevoženih kilometrov, največ opravljenih voženj, najdaljša kolesarska tura in največ opravljanjih višinskih metrov.

Kako lahko v izzivu sodeluješ?

V izzivu lahko sodeluje vsakdo_a, ki je član_ica našega kolesarskega kluba Kolesarsko mesto (povezava do kluba) na aplikaciji Strava. Pravila in pogoji izziva so natančno opredeljeni tukaj.

Kako bo izziv potekal?

Kolesarski izziv bo trajal v tednu, ko poteka kolesarski festival Kolesarsko mesto, se pravi od vključno 12. do vključno 18. aprila. Glavne nagrade v obliki bona za servis kolesa na Mariborski kolesarski mreži v vrednosti 40 €, bodo prejeli zmagovalci_ke v posamezni kategoriji. Prav tako bomo izmed vseh udeležencev_k, ki bodo v sklopu izziva prevozili vsaj 50 kilometrov izžrebali še 3 nagrajence_ke (že nagrajeni udeleženci_ke ne sodelujejo v žrebu), ki bodo prejeli_e kot nagrado zračnico za svoje kolo. Pravila in pogoje za nagradno igro Strava izziv Mariborske kolesarske mreže Festival Kolesarsko mesto najdete tukaj. Vsak udeleženec_ka izziva je seveda tudi vabljen, da se oglasi v Centru mobilnosti, na Partizanski 21v Mariboru, kjer lahko prevzame nalepke za kolo Kolesarsko mesto in razglednice.

Želimo vam uspešno kolesarjenje in čim več kolesarskih užitkov!

Ekipa MKM