Klima moje soseske 2022

Po uspešno izvedeni seriji dogodkov Klima moje soseske v letu 2021 (več o projektu lahko preberete tukaj) bomo na Mariborski kolesarski mreži

izvedli podoben projekt tudi v letu 2022. Zasnovan je na podoben način, spet ga bomo izpeljali v 5 mestnih četrtih. Letos so to Koroška vrata, Ivan Cankar, Studenci, Radvanje in Center. Povezali se bomo z lokalnimi deležniki ter si ogledali primere dobrih in slabih rešitev na področjih okolja, varnosti v prometu in drugih praks. Poseben poudarek bomo namenili kakovosti zraka v posameznih mestnih četrtih in v tem kontekstu smiselnosti iskanja alternativ vožnji po glavnih mestnih vpadnicah pri aktivni poti v mesto (kolo, peš, električni skiro, itd.). Meritve zraka, natančneje prisotnost delcev PM 2,5, bomo izvedli na ključnih prometnicah, po katerih poteka večina dnevnih migracij. Hkrati pa bomo za primerjavo preverili kakovost zraka tudi na manj obremenjenih alternativnih trasah. In kako bomo to izvedli? Z ekipo prostovoljk_cev in drugih udeleženk_cev bomo izvedli meritve s prenosnimi senzorji, nameščenimi na kolesa. Na posamezno traso se bomo podali z dvema senzorjema hkrati. Senzorji merijo delce PM 2,5, temperaturo in vlažnost. Tako bomo o posameznih trasah dobili podatke, ki nam bodo pri analizi prišli še kako prav. Res nas že zanima, kakšni bodo rezultati!

Kot smo že omenili, bomo tudi pri izvedbi tokratne različice projekta k sodelovanju povabili vso zainteresirano javnost, s posebnim poudarkom na vključevanju prostovoljk_cev.

In kaj lahko pričakuješ kot prostovoljka_ec na Mariborski kolesarski mreži?

 • Sklepanje novih poznanstev in sproščeno druženje z drugimi kolesarskimi navdušenkami_ci,
 • pomoč pri izvajanju dogodkov v posameznih mestnih četrtih,
 • teoretično in praktično pridobivanje znanja pod mentorstvom izkušenega kolesarskega mehanika na dogodkih v mestnih četrtih,
 • medsebojno izmenjavo izkušenj in znanj,
 • potrdilo o opravljenem prostovoljstvu.

Si…

 • … oseba, ki so ji blizu teme kolesarjenja, okolja in zdravja?
 • … oseba, ki bi rada aktivno sodelovala pri dogodkih promocije kolesarstva in trajnostne mobilnosti?
 • … oseba, ki živi v eni izmed naštetih mestnih četrti in bi rada rešila kak skupnostni problem?
 • … oseba, ki je vešča priprave, izvedbe in osnovne analize krajših raziskovalnih nalog?
 • … oseba, ki ima v malem prstu programe za oblikovanje in ki mora svojo kreativnost izražati nenehno?
 • … oseba, ki jo imajo drugi za guruja socialnih medijev?
 • … oseba, ki je blizu delo v skupini, ki uživa v spoznavanju novih ljudi in pridobivanju novih znanj?

Če se najdeš v čem od zgoraj naštetega, potem se prijavi!

Kako se prijaviš?

Tvojo prijavo pričakujemo do srede 18. 5. 2022 na e-mail mkm.kolesarji@gmail.com. V primeru vprašanj nas lahko pokličeš na telefonsko številko 040 556 459 ali nam pišeš na zgornji e-mail naslov.

Naše uvodno srečanje bo v četrtek, 19. 5. 2022, ob 17.00 uri. na dvorišču Centra mobilnosti Maribor, na Partizanski cest 21, kjer se boš lahko seznanila_ s podrobnostmi samega projekta in se spoznala_ z ekipo in ostalimi prostovoljkami_ci.

Projekt Klima moje soseske sofinancirata Mestna občina Maribor, Eit Urban Mobility Ris Hub Slovenia in Mariborska kolesarska mreža.