Pomagajte nam izmeriti obremenjenost zraka z delci PM 2.5

Kolikokrat ste se veselo peljali na kolesu mimo avtomobilov, ki so se po polžje premikali v koloni?  Kolesarji takrat čutimo prav posebno zadoščenje, endrofini se sprostijo in prežame nas sreča, sreča, da lahko kolesarimo in nismo živčni za volanom, ter da bomo naš cilj dosegli hitreje kot »avtomobilisti«.

A ste se kdaj vprašali, koliko izpušnih plinov se proizvede v takšni koloni in kako škodljivi so za izpostavljene prisotne v prometu, sploh nas kolesarje? Obstaja več študij, ki so dokazale korelacijo med koncentracijo prometa in izpostavljenostjo izpušnim plinom.

V preteklem letu smo že izvajali meritve delcev PM 2.5 v ozračju in primerjali prometno bolj obremenjene ceste in alternativne poti. Kaj smo izvedeli, lahko preberete tukaj. V letošnjem letu se bomo ponovno lotili izvajanja meritev delcev PM 2.5. Tokrat bomo izvajali meritve ob mestnih vpadnicah ob različnih časih v dnevu, ko je promet zgoščen (prometne konice) in ko je prometa manj. Meritve bomo izvajali med ponedeljkom 9. 10. in petkom 13. 10. 2023, in sicer 4 krat na dan. Prvo meritev bomo izvedli med 7.00 in 8.00 uro, drugo okoli 12.00, ko je debelina planetarnega mejnega sloja najvišja in bi v teoriji morale koncentracije delcev PM 2.5 biti najnižje, tretjo okoli 15.00 in zadnjo med 18.00 in 19.00, ko se promet večinoma umiri.

Trasa izvajanja meritev nas bo vodila od Centra mobilnosti Maribor po Partizanski cesti do križišča s Kopitarjevo ulico in nato naprej po Maistrovi do Strossmayerjeve ulice, kjer se bomo nato priključili na Gosposvetsko cesto, na kateri bomo ostali vse do Koroškega mosta, preko katerega bomo prečkali reko Dravo. Po Ulici heroja Šercerja bomo nadaljevali do krožišča s Cesto Proletarskih brigad, na kateri bomo pot nadaljevali vse do križišča s Tržaško cesto, ki se nadaljuje v Titovo. S Titove ceste bomo zavili na Ulico Pariške komune, do krožišča z Ljubljansko ulico, po kateri bomo pot nadaljevali mimo UKC Maribor do Trga revolucije in Glavnega mosta, preko katerega se bomo vrnili na levi breg Drave. Pot nas bo nato vodila po Ulici kneza Koclja na Titovo cesto, kjer bomo za 3 minute postali pri uradni merilni postaji ARSO v Mariboru, ter nato ponovno po Partizanski do Centra mobilnosti Maribor, kjer bomo sklenili krog. Zemljevid načrtovane trase najdete levo.

Meritve bomo izvajali s senzorji, ki nam ji bo za to priložnost posodil Zavod za gradbeništvo Slovenije, EIT Urbana mobilnost RIS Hub Slovenija. Senzorje se enostavno pritrdi na kolo, poveže s pametnim mobilnim telefonom (samo operacijski sistem android) in meritve se že lahko izvajajo.

Vse, ki ste radovedni in okoljsko ozaveščeni vabimo, da se nam pridružite  pri izvajanju meritev. Zainteresirani nam prosim pišite na mkm.kolesarji@gmail.com do petka, 6. 10. 2023, s pripisom, ob kateri uri bi se meritev lahko udeležili.

Vse, ki vas omenjena tematika zanima pa vabimo, da se nam pridružite na dvorišču Centra mobilnosti Maribor, v četrtek, 5. 10. 2023 ob 18.00, ko bomo udeležencem predstavili delovanje senzorjev in jih seznanili z načrtovano traso poti. Se vidimo!