Evropski teden mobilnosti 2023 – »Varčne poti«

Vsako leto med 16. in 22. septembrom poteka Evropski teden mobilnosti (v nadaljevanju ETM).

Pobuda Evropskega tedna mobilnosti si prizadeva zmanjšati avtomobilski promet na fosilna goriva in spodbuditi prebivalce k uporabi trajnostne mobilnosti – hoje, kolesa ali javnega prevoza.

Letošnje leto bo Evropski teden mobilnosti potekal pod sloganom »Varčne poti«. Slovenska gospodinjstva za pokrivanje stroškov prevoza porabijo vse več denarja. Čeprav je ugotovitev skrb vzbujajoča, pa še zdaleč ne vključuje vseh stroškov motoriziranega prometa – na primer od stroška gradnje prostorsko potratne infrastrukture do stroškov nesreč, onesnaževanja in podnebnih sprememb.

Zaradi vseh teh razlogov Evropski teden mobilnosti letos v ospredje postavlja odločitev za racionalnejše načine potovanj. Izberimo torej varčnejše poti in se pogovarjajmo o tem, kakšna bi bila naša družba, če bi večino poti opravili z javnim prevozom ali se odločili za eno od oblik aktivne mobilnosti.

K temu si želimo pripomoči tudi na Mariborski kolesarski mreži. Tako bomo v sklopu ETM 2023 organizirali, soorganizirali in sodelovali na sledečih dogodkih:

Več o posameznem dogodku, si lahko preberete spodaj.


KDAJ: sobota 16. septembra 2023 ob 6:45

KJE: zbor na železniški postaji Maribor

Mariborska kolesarska mreža in RRA Podravje – Maribor vas v sklopu ETM vabita na enodnevni kolesarski izlet po Dravski kolesarski poti od Ormoža do Maribora.
Dobimo se na glavni železniški postaji v Mariboru, kjer se bomo ob 7.05 z vlakom zapeljali do Ormoža, od koder bomo s kolesi krenili nazaj proti Mariboru. Izlet bomo razdelili na dve etapi in sicer Ormož – Ptuj in Ptuj – Maribor, v skupni dolžini 60 km. V našem najstarejšem mestu bomo imeli tudi krajši postanek za okrepčilo in ogled znamenitosti.
Dogodek je brezplačen in je namenjen vsem kolesarskim navdušencem, vseh starostnih skupin. Za topel obrok bo poskrbljeno. Potrebujete samo kolo, bidon vode in primerno zaščitno opremo.
 
OBVESTILO: Vsa mesta za kolesarski izlet po Dravski kolesarski poti od Ormoža do Maribora so ŽE ZASEDENA. Prijavljene uvrščamo na čakalno listo, za primer, da bi kdo udeležbo odpovedal. Veseli nas, da smo tako hitro zapolnili vsa mesta in nas hkrati žalosti, da smo omejeni z maksimalnim številom udeležencev. Obljubimo, da bomo v kratkem pripravili še kakšen tovrsten izlet!
 
Število mest je omejeno, prijave zbiramo na mkm.kolesarji@gmail.com do vključno 10. 9. 2023 oz. do zapolnitve mest (omejeno na 30).
Podroben program dogodka bomo posredovali vsem prijavljenim. Za vse dodatne informacije smo vam na voljo.


 

KDAJ: nedelja 17. septembra 2023 ob 16.00 uri

KJE: Trg Leona Štuklja

Zdrava zabava pripravlja letos ponovno parado rolanja, kotalkanja in drugih koles(ščk) po Mariboru imenovano ZZROLANO MESTO. Parada rolanja (in ostlih načinov koleščkanja) po mestnih ulicah, ki so v ta namen zaprte za promet je edinstvena priložnost, saj se lahko s svojimi koleščki varno – in ob spremljavi dobre glasbe DJ-ja na vozilu – rolamo po površinah, ki so sicer rezervirane za avtomobile.

Dogodek je brezplačen, udeležite pa se ga lahko s katerimi koli kolesi in koleščki. Spremstvo policije in reševalnega vozila zagotavlja, da smo ob našem rolanju po cca. 12 km trasi po Mariboru popolnoma varni, ob tem pa se fantastično zabavamo.

Dogodek se prične ob 16.00 uri na Trgu Leona Štuklja od koder bomo krenili po mestu.

Več informacij o dogodku in traso najdete na tem naslovu www.zzrolanomesto.com. Vabljeni vsi ljubitelji takšnih in drugačnih koleščk!  


KDAJ: ponedeljek 18. 9. 2023 med 7.30 in 9.00

KJE: Glavni trg

V času Evropskega tedna mobilnosti bomo na Mariborski kolesarski mreži kolesarje_ke ponovno razvajali s kolesarskim zajtrkom. Zajtrk bo vseboval, odličen rogljiček, sadje in dišečo vročo kavo. Na ta način želimo čim več ljudi spodbudili k trajnostnemu načinu prevoza. Kolesarje_ke bomo tako razvajali med 7:30 in 9:30 uro na Glavnem trgu.

Se vidimo na kolesarskem zajtrku in klepetu, da bomo vsi skupaj začeli delovni dan z nasmehom na obrazu!


KDAJ: ponedeljek 18. 9. 2023 – dopoldan

KJE: Prizorišče ETM SmartStreet – Smetanova ulica

V času Evropskega tedna mobilnosti se bo Smetanova ulica spremenila v prizorišče ETM SmartStreet. Skupaj s Prometno šolo Maribor bomo pripravili za osnovnošolce aktivnosti oz. delavnice na temo varnosti v prometu.


KDAJ:  sreda 20. septembra 2023 med 9. in 13.00 uro

KJE: Trg Leona Štuklja, Maribor

Skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mariborska Kolesarska mreža vsako leto v sklopu ETM  že tradicionalno izvaja akcijo Drugače na pot – V šolo s kolesom, s katero se trudimo oblikovati pozitiven odnos do uporabe kolesa kot trajnostnega transportnega sredstva tudi med najmlajšimi. Učenci_ke kolesarji_ke na prireditvi organizirano spoznavajo značilnosti prometnih ureditev v naselju, opozarjajo na nujnost varnega kolesarjenja in uporabe zaščitnih sredstev za lastno varnost. Na prireditvi so organizirana tekmovanja v spretnostni vožnji in druge aktivnosti. Prav tako smo prisotni z mobilno popravljalnico koles, tako da zagotovimo, da imajo učenci_ke kolesa skladna z zakonodajo in so kar se da varni v prometu.

Se vidimo na kolesarskem poligonu!

 
 
 

KDAJ:  četrtek 21. septembra 2023 ob 17.00

KJE:  – zbirno mesto UGM, Strossmayerjeva 6, 2000 Maribor            – zaključek: Park skulptur, Koroška cesta 160, 2000 Maribor DOGODEK VODIJO: Brigita Strnad, muzejska svetovalka UGM, Miran Krivec, konservatorski svetnik ZVKDS OEMB, Žiga Ozvaldič in Blaž Gamse, Mariborska kolesarska mreža V okviru Evropskega tedna mobilnosti vas bomo ob umetnosti opozorili tudi na zelene površine in drevesa, ki za mesto prenašajo številne koristi – med drugim zmanjšujejo onesnaženost zaradi prometa, blažijo hrup, okolje je zaradi njih bolj zdravo, lepše in prijetnejše. Začeli bomo na zelenici pred UGM, kjer v senci krošenj dreves lahko počivate na skulpturi, ki jo je ustvaril kanadski umetnik Will Nettleship. Na parkovnem delu Slomškovega trga bomo srečali Karleka, samega Slomška, risbico Petre Varl in znamenito drevo ginko. Nato se bomo še zapeljali na ploščad pri Ljudskem vrtu s spomenikom Josipa Primožiča Toša ter po Gosposvetski cesti, ob kateri sta v krošnjah dreves skriti dve skulpturi znamenite mariborske Forma vive. Zaključili bomo v Parku skulptur pri leseni umetnini Poslednji dotik Dragice Čadež, ki med drugim spodbuja razmislek o človekovem vplivu na drevesa. Kolesarsko vodstvo bo potekalo v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Maribor. Udeležba je brezplačna.

 

Program MKM v sklopu ETM 2023  sofinancirajo Mestna občina Maribor in Mariborska kolesarska mreža.