Critical mass Maribor – 1.6.18

Kolesarji Maribora bomo 1. junija 2018 ob 17. uri zavzeli Glavni trg. Z opozorilno vožnjo po Starem mostu bomo izvedli simulacijo prometa, da pokažemo, kaj bi se zgodilo, če bi kolesarilo več ljudi kot to prenese trenutno stanje kolesarske infrastrukture. Po kolesarskih stezah se bomo zapeljali od Glavnega trga do Trga revolucije in v skladu s prometnimi predpisi preizkusili udobje vožnje po Starem mostu. Izvedli bomo simulacijo in analizo, kako se v primeru povečanega števila kolesarjev na obstoječi infrastrukturi odvija promet v bližnji okolici omenjenih lokacij.

Mestna občina Maribor se je zavezala, da bo spodbujala kolesarjenje, vendar v praksi temu ni tako. Kolesarska infrastruktura ni prilagojena niti toliko, da bi se po njej s kolesi varno in udobno zapeljala manjša skupina ljudi. Čakalne dobe na semaforjih, ozke klančine, nelogične izpeljave stez so samo nekatere težave, ki se v Mariboru kronično pojavljajo in ki v perspektivi kolesarsko naprednih mest ne bi smele obstajati. Namesto odpravljanja napak in iskanja rešitev se odgovornost za probleme kolesarskega prometa prelaga na kolesarje.

Na dogodek ste vabljeni vsi, ki vam je mar odprava nevzdržnega stanja kolesarskih stez v Mariboru, in vsi, ki si želite, da bi Maribor postal kolesarjem in kolesarjenju prijazno mesto po vzoru številnih drugih mest v Evropi. S kolesarsko vožnjo želimo opozoriti tudi na zanemarjanje ulic in trgov, ki v zavesti prebivalcev Maribora predstavljajo pomembne simbolne točke mesta. Prometna in prostorska politika, ki služi čim udobnejšemu prevozu in parkiranju avtomobilov, je največja zaviralka urbanega razvoja mesta. Mestnim oblastem bomo postavili naslednje zahteve:

  1. Zaprtje Starega mostu za ves motoriziran promet in ureditev sprehajalne promenade med Glavnim trgom in Trgom revolucije,
  2. Ukinitev stikal za kolesarje in pešce ter uvedba prednostnega signala na vseh semaforjih,
  3. Dvosmerne kolesarske steze na vseh mestnih vpadnicah,
  4. Omejitev hitrosti vseh ne prioritetnih cest na 30km/h,
  5. Vzpostavitev urada za mobilnost, ki bo skrbel za usklajen prostorski in prometni razvoj mesta.

Zbiranje udeležencev dogodka se prične ob 16. uri na Glavnem trgu. Pripravili bomo kulturni program z glasbeno spremljavo.

Dogodek je neprofitne in nestrankarske narave, zato ne bomo dovolili komercialnega ali predvolilnega oglaševanja.