Kraje koles

Kraje koles so dokaj pogosto kaznivo dejanje v Sloveniji. Letno je ukradenih oz. prijavljeno pogrešanih okoli 3.000 koles. Tatovi koles niso posebej izbirčni in kradejo vse vrste koles, ne glede na vrednost in znamko.  Ker je tatovom pomembno, da je njihovo dejanje čim bolj enostavno, vam svetujemo, da svoje kolo vedno dobro zavarujete in tako zmanjšate verjetnost kraje.

Zelo pomembno je, da imamo bistvene podatke o svojem kolesu (znamka, model, številka okvirja, barva, velikost koles itd.), po možnosti tudi fotografije. Pri prijavi kraje kolesa policiji, je namreč za raziskovanje dejanja zelo pomembno, da ima le-ta čim več podatkov. Velja namreč pravilo: več podatkov kot policisti dobijo ob prijavi tatvine, večja je možnost, da se kolo identificira in nazadnje tudi vrne lastniku.

A ker se nam ne glede na našo previdnost lahko zgodi, da nam ukradejo kolo, smo na MKM pripravili obrazec, preko katerega lahko posredujete bistvene podatke o kraji koles, katere bomo objavili na naši spletni strani in posredovali po naših socialnih omrežjih. Upamo, da bomo na ta način povečali možnost vrnitve ukradenega kolesa pravemu lastniku.

Da boste preprečili oz. otežili delo tatovom upoštevajte naslednje nasvete:
  • Kolo, ki dlje časa ni v uporabi, hranite v zaklenjenem prostoru.
  • Če morate kolo pustiti na prostem, naj bo prostor obljuden in dobro razsvetljen.
  • Kolo zaklenite z dobro ključavnico! Ključavnice slabše kakovosti niso za tatove koles nikakršna ovira. Kolo priklenete k stojalu hkrati za okvir kolesa in eno od koles.
  • Zapišite si podatke o kolesu (znamko, model in barvo kolesa, tudi tip sestavnih delov – pedal, ogrodja, prestav, zavor; morebitne posebnosti, individualne znake in poškodbe, dodatno opremo itd.)
  • Če vam ukradejo kolo, tatvino prijavite policiji. Ob prijavi posredujte policistu vse podatke, ki jih bo od vas zahteval.

(Vir: policija.si)