Uspešno smo izvedli Climathon Maribor 2019

V petek, 25. 10. 2019 ob 16. uri smo v Centru mobilnosti Maribor v sodelovanju z Inštitutom InTeRCer priredili Climathon Maribor. Dogodek se je istočasno odvijal v več kot 100 mestih po vsem svetu.

Kaj je Climathon?

Je globalno gibanje za iskanje inovativnih rešitev podnebnih izzivov v sodobnih urbanih okoljih. Na Climathonu udeleženci v timskem duhu in ob podpori strokovnih mentorjev kreirajo ideje za trajnostni razvoj mest, prijaznejših meščanom in okolju. 

Predavatelji

Dogodek je povezoval in vodil Klemen Bizjak iz Inštituta Intercer. Krajša predavanja so pripravili štirje podjetniki in zagovorniki trajnostne preobrazbe mestne mobilnosti iz tujine: Adi Hirzer, podjetnik pri Bike Citizens iz Graza;  James Armstrong, asistent pri Evropski kolesarski zvezi; Bojan Rantaša, pobudnik kolesarskih akcij iz Skopja v Makedoniji in sodelavec na To4ak ter Federico Del Prete, vodja aktivne podružnice Legambici za promocijo kolesarjenja v Italiji ter velikega italijanskega združenja za okolje, Legambiente ter Je tudi avtor večih knjig o urbanem kolesarjenju. Josip Rotar iz Mariborske kolesarske mreže je predstavil projekt Kolesarsko mesto in značilnosti kolesarske infrastrukture v Mariboru ter Sloveniji. Ob tem je prikazal tudi dobre prakse iz tujine.

Delavnica: inovativno mestno kolesarsko omrežje Maribora

Izziv je predstavila doc. dr. Kaja Pogačar, arhitektka in predavateljica na Fakulteti za gradbeništvo, promet in arhitekturo Univerze v Mariboru:
– Katere kolesarske poti bi lahko označili kot primarne koridorje?
– Ali se da povezati vse mestne četrti v najbolj optimalno in smiselno celoto?
– Kako v mestno kolesarsko omrežje najučinkoviteje vključiti pešce?

Josip Rotar je v nadaljevanju vodil delavnico ter udeležence razdelil v 3 skupine. Več o samem delu v skupinah si poglejte v spodnji predstavitvi.


Delo v skupinah by Josip Rotar

 

Predstavitev končnih rešitev in razprava

Na koncu so skupine pripravile pitch – kratke predstavitve rezultatov, z nalogo čim bolj navdušiti komisijo. Rešitev, ki je najbolj prepričala komisijo je bila 1. skupina z rešitvijo »Mavribor,« pisano kolesarsko mesto.

Zaključek dogodka

Dogodek smo zaključili z neformalnim druženjem.